Търсене

Начало Новини Обсъждат да дават награда от 50 лева за отстрелян глиган
Обсъждат да дават награда от 50 лева за отстрелян глиган
10 July 2019

На заседание на Постоянната областна епизоотична комисия вчера областният управител Гюнай Хюсмен представи превантивните мерки срещу Африканската чума по свинете, обсъдени на работната среща в Министерството на земеделието, храните и горите - провеждане на широка информационна кампания, засилване отстрела на дива свиня и предвиждане на заплащане от 50 лева на отстреляно животно в рисков район, периодично почистване на отбивките по основните пътища, по които минават превозни средства от държави с възникнали случаи на заболяване.

10_07_2019_zoo_1.jpg

Д-р Юлиян Йорданов от Областната дирекция по безопасност на храните представи заповедта на изпълнителния директор на БАБХ във връзка с установяване на огнище на заболяването африканска чума по свинете в село Жернов, община Никопол, област Плевен.

Мерките, предприети от най-голямата свинеферма в областта – „Агротайм“ ЕООД, представи управителят на дружеството Иван Иванов.

Членовете на комисията взеха решение да бъдат изпратени писма до общинските администрации, които да установят броя на т.нар. стопанства „заден двор“, това ще става без описване на имената на собствениците им. Обобщението ще бъде направено на следващо заседание на комисията на 19 юли. На заседанието бяха обсъдени и други превантивни мерки – укрепване на оградата на ДЛС „Воден-Ири Хисар“, откъдето излизат диви свине, които биха могли да разпространят заразата, по-често почистване на участъците около контейнерите по отбивките на основните пътища.

Представителите на ветеринарните власти акцентираха върху още една мярка, касаеща, както собствениците на домашни прасета, така и ловци, гъбари, работещи в сферата на дърводобива и други, занимаващи се с дейности в горите или със земеделие - да сигнализират своевременно при установяване на труп от прасе.