Търсене

Начало История Влади Симеонов в музикалният живот на Разград
Влади Симеонов в музикалният живот на Разград
10 July 2019

През 1908 г. по неведоми пътища в София се срещат Георги /Жорж/ и Костанда - бъдещите родители на Влади Симеонов. Георги Симеонов - Жорж, както го наричали всички, е роден в Разград, а Костанда е от Шумен.

Георги Симеонов учел в Художествената академия, а Констанда искала да стане детска учителка и следвала педагогика в Софийския университет. Още като дете в Разград, Жорж се научил да свири добре на цигулка, цитра и класическа китара.

10_07_2019_vladi_1.jpg

Костанда пък се учила да свири на пиано в родния си град Шумен при Елиза Пастернак – майка на големия български композитор Панчо Владигеров. Влечението и на двамата към изкуството и красотата ги отвежда в Италия с екскурзия, организирана от Художествената академия. Тук, в град Флоренция, в двора на галерия Питти, има кладенец, който сбъдвал мечтите. Костанда и Жорж, вече годеници, хвърлили в него малка монета и си пожелали един ден детето им да стане голям музикант и да дойде в Италия. Ето така още преди да се роди, синът им бил орисан на музиката.

Бащината къща на Жорж в Разград става дом и на младото семейство. Тук на 23-ти май 1912 г. се ражда първата им рожба - Влади. В тази къща той чува за първи път музиката от пианото на майка си и от цигулката на баща си.

През 1922 г. Илия Бърнев дирижира първия симфоничен концерт в Разград. За това колко бързо се е развивал талантът на младия цигулар Влади Симеонов, съдим от факта, че почти 10-годишен, той участва заедно с баща си в този особено значим за града концерт. Изпълнени са Симфония № 8 от Шуберт „Недовършена“ и Увертюра „Егмонт“ от Бетовен. Този концерт е важен по две причини. Първо, защото с него се слага началото на Разградския симфоничен оркестър и на симфоничното дело, и второ, защото участието на Влади Симеонов в него е основанието З0 години по-късно да пристъпи към създаването на своето голямо дело – Детско-юношеската филхармония „Пионер“.

В края на 1926 г. 14-годишният Влади е класиран на първо място от комисията за прием на цигулари в Музикалната академия. Това е и началото на неговото професионално музикално обучение. Негов преподавател по цигулка през тези първи няколко години става отличният чешки музикант, цигулар и педагог проф. Ханс Кох.

10_07_2019_vladi_4.jpg10_07_2019_vladi_3.jpg

След завършването на Музикалната академия през 1934 година, Влади Симеонов продължава да свири в Академичния симфоничен оркестър до 1940 г. Следват специализации по оркестрово дирижиране в Римската музикална академия „Санта Чечилия“ при Бернардино Молинари и във Виенската музикална академия при Леополд Райхвайн. Специализацията във Виена завършва с дирижиране на два концерта пред виенската публика в световноизвестната зала „Музикферайн“.

10_07_2019_vladi_5.jpg10_07_2019_vladi_6.jpgПрофесионалната си диригентска кариера започва като основател на Симфоничния оркестър в град Пловдив – 1945 г. и на Симфоничния оркестър на Българското радио – 1951 г. В периода 1954-1962 г. Маестрото е диригент на Софийската филхармония.

Безспорно името на българския диригент се свързва най-вече с първия и единствен по рода си детско-юношески симфоничен оркестър – Филхармония „Пионер“, който той създава през 1952 г. и дирижира до последните дни на живота си. Оркестърът има концертни изяви в Русия, Белгия, Австрия, Германия, Италия, Бразилия, Франция, Швейцария, Англия, Шотландия, Мексико и САЩ. Филхармония „Пионер“ е носител на голям брой национални и международни отличия и получава световно признание. По личната покана на Генералния секретар на ООН Курт Валдхайм, на 10 декември 1979 година в Залата на ООН в Ню Йорк Филхармония „Пионер“ изнася тържествен концерт пред представители на над 140 страни, закривайки Първата международна година на детето. На репетицията преди концерта присъства и пожелава да дирижира състава самият Ленард Бърнстейн. Възхитен, той написва: „Това не е „пионерски“ оркестър, това е върхът на цивилизацията!“.

10_07_2019_vladi_7.jpg

Единадесет години след първото си участие като дете в Разградския симфоничен оркестър, Влади отново участва в концерти на оркестъра, дирижиран от Илия Бърнев, но вече като изявен цигулар.

Вестник „Разградски новини“ от януари 1933 година помества статия със заглавие „Концерт на виолиниста Влади Симеонов“, в която четем следното: „Влади Симеонов е роден в Разград, син на бившия наш съгражданин г-н Георги Симеонов, тогавашен учител по рисуване и музика в местната гимназия, а сега такъв в София. Той възпита своето дете и му даде насока в областта на музиката. И разградчани могат да си спомнят как малкият музикант, още нетръгнал на училище, се представи на разградска сцена и изпълни няколко музикални номера с цигулката“.

През месец ноември 1933 година Влади Симеонов пак е гост на Разградския оркестър, този път като солист и концерт-майстор. Акомпаниран от оркестъра, под диригентството на Илия Бърнев, изпълнява „Меланхолична серенада“ от П. И. Чайковски.

Отново през 1933 г. Влади Симеонов среща в София първата си и голяма любов – Мариета Бертоли, която е от италианско семейство. Сватбата е малко късно – през декември 1940 година, и е в църквата „Сан Лоренцо ин Лучина“ в Рим.

Мариета учи в Италия филология и става доктор по тази специалност. Изпращат я през 1941 г. за учителка в Разград. Преподавала италиански език в гимназията „Екзарх Йосиф I“. През лятото на следващата 1942 г. двамата отново се събират във Виена. По това време Влади вече е започнал втората си специализация във Виенската консерватория. Тридесет и една годишният Влади се завръща в България с две дипломи от специализациите си по оркестрово дирижиране в Рим и Виена, с увереността на професионален диригент, изпълнен с енергия и огромно желание за творческа работа и реализация. Съпругата му вече е в София и те отново са заедно. Той става лектор в Музикалната академия, а тя преподавател в италианското училище. Поради започналите през месец януари на следващата 1944 година тежки бомбардировки над София, те се евакуират при роднини на Влади в разградското село Беловец.

Във вестник „Русенска поща“ от 31 март 1944 г. има следната дописка: „Село Беловец... Местният народен хор „Д. Христов“ при читалище „Светлина“ на 25-ти т. м. изнесе първия си хоров концерт, дирижиран от лектора при Музикалната академия – София, Влади Симеонов. Приходът е за пострадалите от въздушните нападения“.

Същият вестник от месец април в рубриката за културно-просветна дейност публикува съобщение: „С. Черешово. На 30-ти март тази година 30 хористи от с. Беловец изнесоха тук подбран концерт, дирижиран от г-н Влади Симеонов - лектор при Музикалната академия – София. Приходът е за пострадалите от въздушните нападения“.

От програми за концерти, изнесени през летните месеци на 1944 г. в град Разград, е видно, че Влади Симеонов е оползотворявал творчески активно времето до есента на същата година. Участвал е в концерти, организирани от Разградското музикално дружество „Железни струни“. Дирижирал и хора при читалище „Развитие“, с който се изпълняват предимно песни от български композитори – Петко Стайнов, Добри Христов, Петър Бояджиев, а също и произведения от Бетовен и Бах. Сформира струнен квартет в състав: Влади Симеонов - цигулка, Георги Вачев - цигулка, Цанко Николов - виола и Любен Стоянов - виолончело, с който изнасят редица концерти.

През есента на 1944 г. Влади Симеонов и цялото му семейство, заедно с майка му и баща му, се завръщат в София.

Тук няма място да се представи целият творчески път на Влади Симеонов (1912-1990), но всички факти за присъствието му в музикалния живот на Разград дължим на дъщеря му – Лучия Влади Симеонова, която написа прекрасна книга за живота му „Музиката моя съдба“ . Тя е написана през 2012 г. и същата година на 13 юни бе представена и в Разград. В съобщението на в. „Екип 7“ е цитиран големият разградчанин: „Родният град и любовта на неговите хора ме накараха да повярвам още когато правех първите си стъпки в музикалното изкуство, че това е единственият правилен път за мен. Те ми вдъхнаха увереността да продължа по този път и занапред. Оттогава изминаха много години, но Разград е винаги с мен“.


Проф. д.п.н. Пламен РАДЕВЗалата на ООН в Ню Йорк – проф. Влади Симеонов на репетиция за концерта на Филхармония „Пионер“. Тогава самият Ленард Бърнстейн казва: „Това не е „пионерски“ оркестър, това е върхът на цивилизацията!“...

Влади като млад цигулар

 

Родната къща на Жорж Симеонов в Разград

Първите уроци на Влади в Разгра

Жорж и Костанда Симеонови

Учителят Петър Дънов и Влади Симеонов