Търсене

Начало Култура Христо Стоянов представи новата си книга „Некролози и други многоточия по българия“
Христо Стоянов представи новата си книга „Некролози и други многоточия по българия“
10 July 2019

Писателят Христо Стоянов за трети път гостува на Регионална библиотека „Проф. Боян Пенев“ и на разградската четяща публика.

„Скандалният“, както го наричат, писател винаги ни изненадва, провокира и кара да се замислим. След срещите му се усещаме по-българи и „по-виждащи“. Той е един от най-четените автори през последните години. Роден е през 1956 година в Габрово.

10_07_2019_hristo_1.jpg

През 1986 година в издателство „Народна младеж“ излиза дебютната му стихосбирка „Шепа живот“. После издава още шест стихосбирки. След 1989 година работи като журналист и писател на свободна практика. От 1992 г. пише проза. Издава романи и есета.

През 1999 година излиза „Скритият живот на една помакиня“, заради която Прокуратурата на Република България образува следствено дело. Следват още публични скандали около романа „Копелето – евангелие от Юда“, за който е отлъчен от Църквата и анатемосан.

В Разград сега представи новата си книга сборник с моралистични есета „Некролози и други многоточия по българия“.

След представянето на книгата получи много въпроси на които отговори. Например защо в заглавието на книгата „българия“ е изписана с малка буква. Сподели подробности за посланията си към емигрантите и властимащите. За обръщенията си към Тръмп и президента Румен Радев. Разкри личната си тайна по научаване на виетнамски език. Разказа за близките си познанства с Любомир Левчев, Блага Димитрова и други известни писатели и поети, като откри неизвестни факти и подробности за тях. Преди срещата посети градския гробищен парк и запали свещ в памет на Емил Трифонов – Кембъла, с когото са другарували в близкото минало. В разговор за Кембъла се договори с представители на библиотеката да представят заедно наесен книгите на Емил Трифонов.


Димитър ПЕТРОВ