Търсене

Начало Интервю Николай МИЛАНОВ, експерт в РУО: Добра година за ученическия спорт в областта
Николай МИЛАНОВ, експерт в РУО: Добра година за ученическия спорт в областта
10 July 2019

В края на всяка учебна година традиционно разговаряме с експерта по физическо възпитание и спорт в Регионалното управление на образованието в Разград Николай Миланов. И този път разговорът ни е за постиженията на младите спортисти през годината, за промените в програмите по физическо възпитание и за резултатите от обучението.

10_07_2019_milanov_2.jpg

10_07_2019_milanov_1.jpgКак приключихме учебната 2018/2019 г. в спортно-методическо направление?

 

С една дума - добре. Все пак трябват и малко пояснения, защото през тази учебна година по нови учебни програми по нашия предмет работиха учениците от 4, 7 и 9 клас. С това се приключи въвеждането на тези нови учебни програми в основното образование на учениците. Точно в тази степен са застъпени като задължителни области на учебно съдържание леката атлетика, гимнастиката, народните хора и танци и спортните игри /баскетбол, волейбол, хандбал и футбол/, като се дава възможност и на избираеми области на учебно съдържание. В това отношение учителите, преподаващи в тези класове, добре въведоха новите учебни програми.

Със задоволство ще отбележа, че вече в Разград има обучение за учениците по плуване, благодарение инициативността на училищното ръководство на ОУ „И. С. Тургенев“ в Разград, с което може да се реализира предвиденото в учебните програми по физическо възпитание и спорт в избираемите области на учебно съдържание и обучението по плуване.


Как преминаха ученическите игри през годината в областта?

 

Игрите са основната изява на учениците през годината в областта на ученическия спорт. През тази учебна година броят на участващите отбори, особено на областните първенства, бе много по-голям. Това е така, защото в Правилата за провеждане на игрите бе възстановено правото един ученик да участва в няколко спорта на общинско и областно ниво. Тази година участващите отбори на областните първенства са 136 с общо 1219 участници, а за миналата година те са били 120 отбора и 1106 участници.

За финалните състезания, които се проведоха в различни градове на страната, от нашата област се класираха общо 10 училищни отбори – 8 от община Разград, и по 1 от Исперих и Кубрат.

Най-силно се представи отборът по лека атлетика при момчетата, 5-7 клас, от ОУ „В. Левски“ – Разград /на снимката/, които станаха републикански шампиони в отборното класиране с куп златни медали и в индивидуалното класиране. Момичетата от същото училище са на 6-то място по лека атлетика и на 10-то място по волейбол. Четвърти се класира отборът по бадминтон при девойките, 8-10 клас, от ППМГ „Акад. Н. Обрешков“ – Разград. На 5-то място са юношите по волейбол 11-12 клас на ПГСС „Хан Аспарух“ – Исперих, а шести места спечелиха лекоатлетките, 8-10 клас, от ПГПЧЕ „Екзарх Йосиф“ и футболистите, 11-12 клас, от НПТГ „Ш. Петьофи“ от Разград. На 7-мо и 9-то място се класираха отборите по бадмитнон момичета и момчета от СУ „Хр. Ботев“ – Разград. На 9-то място е отборът по тенис на маса юноши, 8-10 клас, от СУ „Хр. Ботев“ – Кубрат.


Доволен ли сте от домакинството на финални състезания?

 

През последните десетина години нямаме година без домакинство на финални състезания от ученическите игри. И тази година домакинствахме на три спорта, както миналата, но сега това бе в две възрастови групи, което бе сравнително по леко за цялостната организация. В началото на май бе финалът за четвърти път по футбол, сега за юношите от 11-12 клас, чието домакинство затвърди общото мнение на участващите отбори, че базата „Гнездо на орли“, която ни предоставя ПФК „Лудогорец 1945“, е най-доброто спортно съоръжение за провеждане на този финален етап от игрите. В началото на юни домакинствахме по волейбол за момичета и бадминтон за момичета и момчета, 5-7 клас. Въпреки че спортовете бяха два, богатият опит, който - имаме съвместно със съдийските колегии, УСШ и училищните ръководства, ни помогна за организацията.

 

 

Провеждаха ли се и други състезания в областта?

 

През тази година се проведоха четирите състезания, които са включени в националния календар на МОН и Българската асоциация за спорт в училище, осъществени от РУО и ОК „Спорт в училище-Разград“. Това са най-старото открито областно състезание по мини-футбол за момичета и девойки в чест на 8-ми март в Разград, националният турнир по свободна борба за деца, момичета и момчета, който тази година бе в Разград със съдействието на Спортното училище, фестивалът по минихандбал за момичета и момчета, традиционно провеждан в Кубрат, и най-младото областно състезание- „Бързи, смели, сръчни“ за ученици от 1-4 клас, проведено в Разград.

Много училища, спортни клубове, фен клубове и други организации и институции организираха още състезания за ученици по различни видове спорт, с което спортният календар в областта бе доста разнообразен и обогатен.

В областта вече има 3 училищни спортни клуба – към ОУ „В. Левски“ – Разград, ОУ „Васил Априлов“ – Исперих и най-младият клуб към ПГСС „Хан Аспарух“ – Исперих, които имат много богат и разнообразен спортен календар, в който се включват ученици не само от техните училища, а и от града, областта и страната.

Тук е мястото да спомена, че освен за ученици, РУО – Разград в областта организира и състезания за учители, които повече от тридесет години не губят своята популярност. Коледният учителски турнир за Разград за поредна година се подпомага финансово от Община Разград, а областната учителска спартакиада постигна рекорд – 81 училищни отбора се включиха в надпреварата, а купите бяха осигурени от Областна администрация.


 

Каква е оценката Ви за участието на разградски ученици на световно първенство по лека атлетика?

 

Благодарение на шампионската титла на момчетата по лека атлетика през 2018 г. от ОУ „В. Левски“ – Разград, те получиха покана за сформиране на селектиран отбор за участие на световното ученическо първенство по лека атлетика, което се проведе в Сплит, Хърватска. В този отбор участваха и двама разградски състезатели, възпитаници на треньора Красен Цонев, който бе и треньор на селектирания отбор, а аз и г-жа Диана Първанова видихме цялата делегация от 21 човека. И тази организация е много сложна, но най-трудно се осигуряват средствата. Хубавото е, че от 2015 г. Спортното министерство осигурява самолетните билети на участниците, което е по-голямото перо от общата сума. Благодарни сме на Община Разград, „Амилум България“, „Дидаско“ – Стара Загора, „Ситона груп“, СБУ, ВСК на учителите и на Юлиян Неделчев, които помогнаха финансово на отбора за неговото поредно участие на този най-престижен ученически спортен форум, където децата редом с националния флаг развяха знамето и на Разград.

 

Стефан РАДЕВ