Търсене

Начало Новини Общественият дарителски фонд за Разград набира нови свежи проекти
Общественият дарителски фонд за Разград набира нови свежи проекти
08 July 2019

Нова възможност за развитие се открива пред активните и креативни хора в Разград.

В началото на миналата седмица фондация „Обществен дарителски фонд за Разград“ обяви, че набира проекти, насочени към подобряване условията на живот, удовлетвореността и реализацията на местната общност.


В рамките на програмата „Заедно за Разград“ ще бъдат финансирани културни, образователни, спортни и научни предложения, като със свои идеи могат да кандидатстват неправителствени организации, неформални граждански групи, училища или детски градини и настоятелствата им, клубове и читалища.

Кампанията се реализира с финансовото съдействие на Фондация „Америка за България“ и „Обществен дарителски фонд за Разград“.

Проектите трябва да бъдат с голяма обществена значимост, да имат дълготраен ефект и да привличат допълнителни ресурси - финансови и човешки под формата на доброволен труд.

Ще бъдат подкрепени както нови, така и припознати от общността проекти, обясни Диана Славова от Управителния съвет на Фонда.

Сред сигурните събития, които тази година отново ще се случат с помощта на Фондация „Америка за България“ и Обществения дарителски фонд са „Фортисимо фест“ и Детският панаир. Музиката под звездите ще събере на откритата сцена на Ларгото Софийската и Разградската филхармония, както и известни български изпълнители. На уникалната симбиоза на класика и популярна музика разградчани ще могат да се насладят на 12 септември. Още на следващия ден пък започва вторият Детски панаир, който се организира от Фондация „Изиарт“, чийто председател е дъщерята на президента Желю Желев – Станка Желева. И този път творческите работилници, в които най-малките жители на Разград ще могат да се забавляват и да покажат таланта си, ще са разположени на площада пред Общинския културен център. Проявата е двудневна и приключва на 14 септември.

Припомняме, че Фондация „Обществен дарителски фонд за Разград“ беше регистрирана официално през февруари миналата година. В ръководството ѝ влязоха хора с богат опит в организирането на благотворителни кампании, които и по-рано подпомагаха значими за града проекти. Само в рамките на две години събраните средства от дарители и представители на местния бизнес бяха в размер на 140 000 лева. Вече стана традиция два пъти годишно да се провеждат благотворителни балове, на които местната общност събира средно около 6000 лева. Идеята е благодарение на опита, личните контакти и авторитета на представителите на Управителния съвет на Дарителския фонд подобни средства да се генерират ежегодно.

Именно заради проявената от тях инициативност, през декември 2018 година Фондация „Америка за България“ дари чек на стойност 150 000 лева на Фонда, с които да се реализират иновативни проекти. С първите 30 000 лева от тях беше подпомогнат новият баскетболен проект на града „Вълци-Разград“.

Специфичните цели и на сега обявената кампания за набиране проектни предложения са увеличаване на броя на спортуващите деца, подобряване на материалната база за спорт, осигуряване на образователни алтернативи, на ресурси за работа с деца на местни културни институти, предоставяне на качествени културни проекти пред местната общност и развиване на специализиран туризъм в Разград.

С подкрепата на Обществения дарителски фонд, още преди той да бъде регистриран официално и след това, в града се реализираха проектите „Заедно в час“, „Изобретенията“ - Пътуваща изложба на „Музейко“, откритите тренировки за деца, с които стартираха „Вълци -Разград“. Фондът подпомогна кампаниите за набиране на средства за преместване на ППМГ „Акад. Никола Обрешков“ в нова сграда и за създаването на спортна площадка до ПГПЧЕ „Екзарх Йосиф“, безплатните посещения за деца в Археологически резерват „Абритус“, както и участието на отбора по роботика към ОУ „В.Левски“ в Международната олимпиада в Москва.

С подкрепата на организацията се случи и кулинарната академия в ОУ „Васил Левски“ и ОУ „Ив.С.Тургенев“, в която децата добиха умения по приготвяне на здравословна храна. Инициативата беше реализирана с участието на Сдружение „Задруга за чиста храна“, в която членуват над 40 производители на екопродукти от страната.

Ако и вие имате идеи, които могат да вдъхнат живот на града, бъдете активни и подайте своя проект на www.fund-razgrad.org.

За първите дни от обявяването на кампанията са подадени три проектни предложения.


Мила КЮЛЮМОВА