Търсене

Начало Оживление 250 туристи от Североизтока прекосиха Воден
250 туристи от Североизтока прекосиха Воден
08 July 2019

През 1999 година по инициатива на Димчо Арабаджиев, Димитър Маринов и Николай Колев се създава туристическата група „Буйна кръв“. В същата година на 27 ноември е и първият поход на 14-те /тогава!/ туристи до красивата местност „Узана“, в географския център на България.

08_07_2019_pohod_2.jpg

За тези 20 години дружеството се разраства и понякога надхвърля и 50 човека. Целта е винаги една – покоряване на много и различни върхове в красивите ни планини, наслада и почивка сред красивата природа, отдих и веселие.

През 2007 година туристическата група се регистрира вече като Туристическо дружество „Буйна кръв“ , а през 2018 година е дружеството е прието в Българския туристически съюз.

От 2013 година председател на ТД „Буйна кръв“ е Диана Неделчева, която е и инициатор на разнообразни, интересни и впечатляващи мероприятия, срещи и туристически маршрути .Тя е и вдъхновител за много млади и не така млади туристи.

08_07_2019_pohod_3.jpg

На 6 юли, в чест на 20-годишнината от създаването на „Буйна кръв“, дружеството проведе седмата си поредна проява под наслов „С Буйна кръв опознай Лудогорието“!

Близо 250 туристи от 15 туристически дружества от Североизточна България преминаха 14 километра през резервата „Воден“. В колоната бяха туристи от Велико Търново, Добрич, Павликени, Варна, Шумен, Силистра, Търговище, Велики Преслав, Генерал Тошево, Исперих, Дянково, Кубрат, Стара Загора и разградските – ТД „Буйна гора“, ТД „Буйна кръв“, Клуб на ветераните спортисти и туристи „Златна есен“.

08_07_2019_pohod_1.jpg

Ентусиастите влязоха през село Малък Поровец, прекосиха цялата красива, воденска гора и излязаха в Острово.

Най-възрастният участник в похода бе Иван Делев от ТД „Патлейна“ - Велики Преслав, който е на 87 години! А най-малките участници бяха шестгодишните близначки Нина и Ваня Дучеви. Заедно с тях бяха и 16-годишните им братовчедки, също близначки, Ася и Симона Андрееви, ученички в Математическата гимназия в Разград. Двете двойки близначки са туристи от ТД „Буйна кръв“.

14- километровият поход мина неусетно сред красивата природа. Беседата, която любезните домакини изнесоха, запозна туристите с историята и настоящето на резервата „Воден“. Много приятни емоции и вълнения видяхме на срещата на толкова много хора от различни краища на страната. В красотата винаги може да намериш мотивация, а какво по-красиво от шедьоврите, които твори природата!..


Текст и снимки: Данче БОЗАДЖИЕВА