Търсене

Начало Спорт Васил Власов e шампион на България в десетобоя
Васил Власов e шампион на България в десетобоя
03 July 2019

Разградчанинът Васил Власов, който сега е състезател на отбора на Националната спортна академия - „Класа“, спечели титлата на България в десетобоя при мъжете.

На националния шампионат за многобой за мъже и жени в София Власов триумфира убедително с 5682 точки.

03_07_2019_vlasov.jpg

Той записа 11.71 секунди на 100 метра, 6.32 метра в скока на дължина, 12.92 метра в тласкането на гюле /първо място в дисциплината/, 1.72 метра в скока на височина, 52.97 секунди на 400 метра, 16.09 секунди на 110 метра с препятствия /първо място в дисциплината/, 25.56 метра в мятането на диск, 3.00 метра в овчарския скок, 38.27 метра в хвърлянето на копие и 5:04.17 минути на 1500 метра.

Власов постигна сериозна преднина пред конкурентите си - Даниел Немски от „Оборище“ /Панагюрище/ се окичи със сребърния медал с 5171 точки, а Константин Йорданов от ЦСКА - София заслужи бронзовото отличие с 4664 точки. Четвърти с 4336 точки е също разградчанин – Венелин Цонев от СКЛА „Лудогорец“.

И в двата дни на състезанието Васил Власов участва изцеден от досаден летен грип, иначе със сигурност щеше да вземе титлата с далеч по-добър резултат, тъй като в отделните дисциплини има регистрирани по-високи лични постижения. Например само седмица по-рано той с лекота преодоля 4 метра на овчарския скок. Сега заради трудното възстановяване от болестта се задоволи с по-ниски резултати, но и те му стигнаха да оглави комплексното класиране и да стане „атлет на атлетите“, както е прието да се нарича шампионът по десетобой.

Васил Власов е студент в НСА, ще бъде в трети курс през следващата учебна година, специалност „Лека атлетика“, треньорски профил. През февруари стана републикански шампион при мъжете и в седмобоя.

Чрез „Екип 7“ Васко изказва благодарност на треньорката си Станка Миланова, на семейството си, което го подкрепя безрезервно и е неговата най-голяма опора, на Борислав Воденичаров, който буквално го е вдигнал на крака след здравословните проблеми в седмицата, на Елина Георгиева, Лили Виденова, Иван Ралчев. Благодарен е на всички състезатели от мъжкото направление в най-универсалната дисциплина в леката атлетика, които са се надпреварвали за първото място с чудесни резултати и конкуренцията е била много важна за неговата шампионската титла. Самият той твърди, че резултатът му не е такъв, какъвто е трябвало да бъде, ако не е бил здравословният проблем преди състезанието и че най-доброто тепърва предстои. Познавам го от малък, бях му учител по физическо възпитание и спорт в ОУ „Васил Левски“, знам колко е упорит за постигне целта си и съм сигурен, че големите му успехи наистина предстоят.


Здравко ДУШКОВ