Търсене

Начало Искам думата Как Община Исперих за две седмици загуби две дела за безстопанствените кучета
Как Община Исперих за две седмици загуби две дела за безстопанствените кучета
01 July 2019

В рамките на 13 дни през месец юни Община Исперих загуби две дела. И двете са свързани с огромната популация безстопанствени кучета - многогодишен проблем, предопределен от формално прилагане на правила, формално отчитане на дейност, формален контрол.

Решението по едното дело присъжда изплащане на суми от бюджета на Общината на гражданин, който е вършил задължения на общинската администрация, която дали поради некомпетентност и подценяване, дали поради откровен мързел, просто не е работила.


За тези, които работим в частната сфера, това е недопустимо или най-малкото би довело до наказания и по-малки доходи на тези, които не са си свършили работата. Заради немарливостта на общински служители, пренебрегнали задълженията си, резултатът до момента е: изплатени, само за деловодни разноски на ищеца 220 броя такси за притежаване на домашно куче - платени от данъкоплатците, тоест от нас. Умишлено измервам разходите в такси, тъй като там се корени проблемът.

Таксата за притежаване на домашно куче в община Исперих е 2 лева годишно. Заради този „грандиозен“ размер безотговорността се е разпростряла повсеместно. Нито Общината има ресурс, посредством който да посреща новите изхвърлени кучета по улиците, които трябва да бъдат кастрирани, нито стопаните имат стимул да кастрират кучетата си - при адекватна такса за притежаване на некастрирано куче, стимулът за избягване плащането й, посредством кастрация, ще бъде факт.

Освен таксите за деловодни разноски, Община Исперих е платила и малко над 900 лева за операции на безстопанственото куче, ударено от кола. Ищцата, според решението на съда, е била в правото си да търси разходите, които е направила за лечение на бедстващо животно, за което по закон трябва да се погрижи Общината, след като е допуснала да съществува популация от безстопанствени кучета.

Това са публични средства, събрани от данъците на жителите на общината. Който не го осъзнава, значи пренебрегва нуждата от компетентни общински служители, вземащи адекватни и навременни решения, свързани с техни задължения.

Второто дело, което Община Исперих загуби, е в Административен съд и касае отмяна на наредба, според която същата тази спорна популация от улични животни трябваше да бъде овладяна чрез...глад. Умишлено представям така единственото изречение, което заинтересува многобройната общност от хора, обичащи животните, за да акцентирам на нехуманноста на решението на Общински съвет - Исперих, приел отпадналата вече Наредба.

Този успех отново беше постигнат посредством активността на жител на града, който намери време да сигнализира Окръжна прокуратура Разград за безумията, гласувани от Общински съвет с председател...юрист. Отмяната беше дори обжалвана във Висш административен съд, където окончателно наредбата отпадна.

Тринадесетте дни, през които станаха факт двете решения по двете дела, загубени от местната исперихска администрация и „местен парламент“, дали не са фаталното тринадесето число, което пък да ни показва, че някой се е изчерпал – и управленски, и нормотворчески, а за хуманността, човещината и съпричастието към страданието на хора и животни, дори няма да спомена.

Наближават местните избори. Ще завърша краткия си разказ с думите на Левски: Народе????“...


Кристина КОВАЧЕВА

Исперих