Търсене

Начало Спорт Разградски автор подкрепи националната кауза за защита на птиците
Разградски автор подкрепи националната кауза за защита на птиците
01 July 2019

Разградчанинът д-р Цветан Димов, който живее в София и е председател на столичния фенклуб на „Лудогорец“ в края на миналата седмица подкрепи усилията на Българското дружество за защита на птиците за опазване на царския орел в Лудогорието. Инициативата му бе по повод на Националния ден на царския орел - 27 юни, като по този повод той се срещна с Ирина Матеева, отговорник по европейските политики в БДЗП.


01_07_2019_orel_5.jpgЦветан Димов е автор на единственото у нас систематизирано изследване за орлите в Лудогорието. Книгата, която бе представена в Разград в края на миналата година, има за цел да покаже многообразието на вида в региона и разкрива защо величествената птица присъства като изображение върху логото на клуба, осемкратен шампион на България. Изследването е за птицата и значението й за хората, като се започне от траките, прабългарите и се стигне до наши дни. Осветлена е орнитологичната стойност на орлите в Лудогорието, като са посочени причините за намаляващата популация, както и препоръки към институциите в областта за запазване на царския орел.

В приложение към книгата е представена кратка история на футбола в Разград, която е любопитна за футболната общественост в България и най-вече за младото поколение. В друго приложение пък по години е проследено създаването на всички футболни отбори в България.

Автор на приложението за футболната история е проф. Пламен Радев, доктор на педагогическите науки, фронтмен на педагогиката у нас, краевед, автор на десетки изследвания и на статии в „Екип 7“ за историята на Разградския край.