Търсене

Начало Новини Ще проверяват „легналите полицаи“ в областта
Ще проверяват „легналите полицаи“ в областта
28 June 2019

На заседание на Областната комисия по безопасност на движението вчера бяха одобрени годишен доклад за дейността по подобряване на безопасността на движението по пътищата в областта за 2018 г. и план-програма за подобряване на безопасността през 2019-2020 г. Документите са съгласувани с Държавната агенция „Безопасност на движението по пътищата“, предстои да бъдат публикувани на интернет сайта на Областна администрация-Разград с цел публичност и прозрачност и дейността на Областната комисия.

28_06_2019_bez_6.jpg

Подобни документи, но на общинско ниво, трябва да подготвят и общинските комисии по безопасност на движението.

На заседанието бе представена информация от част от общините по отношение на изпълнение на предписанията за пешеходните пътеки в област Разград след проверки, извършени миналата година в цялата страна по разпореждане на главния прокурор. Част от представителите на общинските управи обясниха, че основните нередности по пешеходните пътеки в техните региони са били свързани с изтриване на боята, миналата година са освежени, но отново са избелели. Заместник областният управител Нурие Црънгалова посъветва местните управи да използват по-качествена боя, за да не се налага толкова често да се освежава маркировката.

От Община Лозница съобщиха, че предстои в изпълнение на предписанията да поставят 52 пътни знака, за което вече са получили оферта и са предприели действия. В Община Самуил пешеходните пътеки са 4 на брой, те нямат пешеходен светофар и предстои на част от тях да бъде опреснена маркировката след приключване на улични ремонти. Поради интензивния трафик частично износени са маркировките на петте пешеходни пътеки в Община Цар Калоян. В писмена информация от Община Исперих уведомиха, че препоръките относно 23-те пешеходни пътеки в общината са спазени с изключение на това, че част от тях нямат поставен надпис „погледни“.

На заседанието бе инициирано сформирането на комисии за проверка на състоянието на изкуствените неравности по пътищата в региона. Това става вследствие на писмо от Института за пътна безопасност. Комисиите ще са на общинско ниво с участието на представители на Областно пътно управление. До края на юли те ще трябва да приключат проверките, а срокът за отстраняване на пропуските ще е края на септември. По предварителна информация в Община Кубрат изкуствените неравности са 15, в Разград – 36, в Лозница – 6, в Цар Калоян – 2, в Завет – 7, в Исперих – 7, в Самуил – 5.

От ОДМВР-Разград апелираха общинските управи да реагират своевременно на сигналните писма, които им изпраща полицията относно установени нередности по отношение на безопасността на движението, тъй като ако не получат отговор в 30-дневен срок, по закон трябва да съставят акт на местната управа.

На заседанието бе представена информация от БЧК-Разград по отношение обучението на населението за оказване на първа помощ на пострадали граждани при ПТП през 2019 г.

В края на заседанието представители на общините представиха и проблеми с лошо състояние на различни пътни участъци. Директорът на Областно пътно управление инж. Людмил Янев отговори, че няма отпуснати средства за закърпване на дупки по пътя Разград – Кубрат в участъка Топчии – Каменово, допълни обаче, че проектът за ремонт на този участък е вече готов. Янев съобщи още, че в момента се кърпят участъци от пътя Пороище – Лозница и с това предвидените за тази дейност средства в бюджета на ОПУ-Разград се изчерпват.