Търсене

Начало Институции ВСС гласува закриването на прокуратурите в Исперих и Кубрат
ВСС гласува закриването на прокуратурите в Исперих и Кубрат
24 June 2019

Висшият съдебен съвет прие окончателния вариант на преструктурирането на прокуратурите в страната на свое заседание миналата седмица.

След проведен дебат и гласуване, от първоначалното предложение отпадна окрупняването на две районни прокуратури, сред тях обаче не са тези в Исперих и Кубрат.


Според одобрения вече план за оптимизация, промяната ще влезе в сила от 1 януари следващата година и ще засегне общо 28 от сега съществуващите институции.

На тяхно място да бъдат разкрити териториални отделения към районните прокуратури със седалище в окръжните градове.

Прокурорската колегия е приела да предложи на Пленума на Висшия съдебен съвет да определи Районна прокуратура - Разград да е с териториални отделения в градовете Исперих и Кубрат, в рамките на съдебен окръг Разград, обхващащ административно-териториалните граници на общините Разград, Лозница, Цар Калоян, Кубрат, Завет, Исперих, Самуил.

Решението от миналата седмица ще бъде внесено за разглеждане на заседанието на Пленума на ВСС, насрочено за този четвъртък. Сборният състав на Съвета пък ще трябва да изпрати предложението на Прокурорската колегия до министъра на правосъдието за съгласуване.

Окрупняването ще засегне структури от съдебните райони на Бургас, Ямбол, Сливен, Шумен, Търговище, Перник, Велико Търново, Плевен, Варна, Русе, Силистра, Пловдив и Стара Загора.

Това е вторият етап от реформата на съдебната карта на държавното обвинение, през юли 2018 г. по предложение на Прокурорската колегия Висшият съдебен съвет реши от началото на тази година да бъдат закрити районните прокуратури в други 11 града.

В резултат от процеса по реорганизация ще бъдат създадени мегарайонни прокуратури в областните градове на страната.

Мила КЮЛЮМОВА