Търсене

Начало Интервю Д-р Андрей ВЕЛЕВ: Големият проблем е, че боледува душата ни, а ние не искаме да я разберем
Д-р Андрей ВЕЛЕВ: Големият проблем е, че боледува душата ни, а ние не искаме да я разберем
24 June 2019

Д-р Андрей Велев е роден в Добрич. Детството му минава в село Бисерци, където обича да се връща. Тачи бащиния си дом, където днес живее майка му. Завършва гимназия в Кубрат. Кандидатства медицина в Пловдив и е приет на първо класиране. През 2004 година завършва университета с отличен успех. Четири години по-късно е най-младият невролог в България. Започва работа в отделението на „Бърза помощ“ в Хисаря.


24_06_2019_nevrolog_3.jpgСлед две години поема ръководството му. От 2009 година насам работи във ВМА –Хисаря /това е най-големият санаториум на Балканския полуостров/. През 2017 година придобива сертификат за извършване на високоспециализирана дейност – ЕлектроМиоГрафия. Участва в национални форуми по неврология у нас и в чужбина.

Познавам го от малък - любознателен, с ярък бунтурски дух. Често посещаваше детската градина, където с майка му бяхме колеги за кратко. Едно служебно пътуване до Пловдив в края на май тази година, даде възможност да видя порасналото вече момче, поело по своя професионален път. Срещата ни, състояла се на едно от емблематичните места за Пловдив – Капана, провокира и последвалия интересен разговор за едно-друго.


Андрей, защо се насочи към медицината? Какво те провокира или мотивира да избереш точно Пловдив, знам, че си кандидатствал единствено там?

 

Насочих се към медицината по много причини. Баща ми беше лекар и виждах как хората сияят, когато им подаряваш здраве. Медицината изисква много труд, последователност и отговорност, които качества малко хора притежават. А без да лъжа, мога да кажа, че избрах Пловдив заради по-лесния конспект на медицинския университет. Заради това и не кандидатствах другаде, бях сигурен в успеха си. Но любовта към самия град се отключи при първото ми пристигане. Красота, история, духовност, аристократизъм, това е Пловдив. Безсилен си пред него.


Неврологията е най-трудната област в медицината. Този твой избор от какво е предопределен?

Неврологията е много трудна, но и много логична. Не е нужно да я научаваш, просто трябва да я разбереш. Човешката нервна система е най-висшето творение на природата, което и най-високотехнологичният компютър не може да достигне. Предизвикателство е да вникнеш вътре в мозъка на човек, в пряк и в преносен смисъл.


Как мислиш, болна нация ли сме, загрижени ли сме за здравето си достатъчно, или го пренебрегваме?

Българинът е загрижен за здравето си, но не се доверява на лекарите, за което вина имаме и ние. По-големият проблем е, че боледува душата ни, а ние не искаме да я разберем. Не познаваме самите себе си, страда душата, а оттам и тялото.


В отношенията лекар-пациент на какво залагаш и на какво държиш?

Взаимното доверие и взаимното уважение е най-важно. Без тях и хиляди лекарства няма да помогнат...


Със силна гражданска позиция си по много наболели въпроси, с какво не се справяме още, за да достигнем добрите примери?

 

Ако не си доволен от системата, трябва да я промениш. Ти лично, без да чакаш друг! От нас зависят много неща. Ако вярваме в самите себе си, България ще е по-добра за живеене.


Нещата, с които не би се примирил?

Липсата на справедливост. Липсата на свобода. Липсата на отговорност.


Реформите във здравеопазването случват ли се в желаната посока?

Реформа няма. Политиците правят някакви частични промени, без никаква логика между тях. От които нито лекарите са удовлетворени, нито пациентите. Основният проблем е солидарното финансиране на здравеопазването. Нека данъците, които плащам аз за моето здраве, да остават за моето здраве. Ако това стане, хората ще избират как и къде да се лекуват. И пациентите ще са доволни, и лекарите.


Когато свалиш бялата престилка, за какво отделяш време?

Харесва ми да пътувам, както в България, така и по света. Бил съм в Европа, Азия, Африка. Обичам да откривам нови светове и култури, нови хора и хоризонти. Най-добре похарчените пари са парите за пътешествия.


Какво те прави щастлив и какво натъжа?

Българинът трябва да научи, че когато хората около него са щастливи, и той ще е. Дори и едно усмихното „Здравей!“ ми дава положителна енергия. Натъжава ме липсата на човешки взаимоотношения. Колкото светът става все по-малко село, толкова хората се отдалечават един от друг.


Беше силен ученик по литература. Имаш специално отношение към книгата и доброто четиво?

Обичам да чета романи. Това ме успокоява, живея в други светове, в различни времена, усещам различни мирогледи. Това е едно прекрасно лекарство в днешното безвремие, и то без странични ефекти.


Какво не спираш да повтаряш на пациентите си?

Да вярват в доброто!д-р Надие Карагьозова-Нади