Търсене

Начало Искам думата Хората от Осенец: Върнете ни детската градина
Хората от Осенец: Върнете ни детската градина
24 June 2019

Решението на Общинския съвет в Разград за закриването на детската градина „Иглика“ в Осенец от 1 април 2018 година продължава да среща острата съпротива на жителите на селото. Както „Екип 7“ писа, още в средата на юли на 2017 година, когато за първи път бе внесена докладната записка, мотивите на местната администрация бяха, че през последните години броят на записаните в ДГ „Иглика“ деца постоянно намалява и към началото на юни те са едва 12 – 10 от Осенец и 2 от Дряновец.


24_06_2019_mola.jpgСпоред документа средномесечната посещаемост била едва 6 деца. Проектът за решението предвиждаше пренасочване на децата към най-близката детска градина „Здравец“ в Гецово.

Последваха бурни общоселски протести в Осенец срещу намерението на кметската управа да закрие градината. На юлското заседание на местния парламент преди две години бяха изслушани кметовете на Осенец и Липник /там детската градината също вече е закрита/, които увериха, че данните за посещаемостта не отговарят на истината. В крайна сметка докладната на кмета Валентин Василев не бе покрепена тогава. Това обаче стана в началото на мината година.

През цялото време досега хората в Осенец не се примириха в селото им да няма детско заведение. Последваха и няколко публикации в „Екип 7“ в защита на тезата, че в Осенец трябва да има детска градина, защото в селото продължават да се заселват млади хора и то има бъдеще.

В края на миналата седмица в редакцията получихме писмо, подписано от Милена Георгиева, вероятно родител на дете в предучилищна възраст. То е адресирано до председателя на Общинския съвет Надежда Радославова и е нещо като отворено писмо. Публикуваме целия му кратък текст без редакторска намеса.

„Госпожо Радославова и всички общински съветници, много Ви молим от сърце и душа отворете ни отново детската градина. Тук децата ни се нуждаят от нея. Ние родителите обещаваме редовно да си пускаме децата в градината. Знаем, че сте организирали децата ни да ходят в детската градина в с. Гецово. Това не ни удовлетворява. Не може едно малко детенце да го събуждат в 14 часа и да ни го върнат в 15 часа. То нито е спало, нито се е хранило за следобед. И по този начин ние, родителите не можем да се хванем на работа. Моля вземете и това като довод, за да се отвори отново нашата прекрасна детска градина“.

Писмото завършва с подписка, в която са се включили 13 души.

От всичко дотук става ясно, че за разлика от други населени места със закрити забавачници, хората в Осенец наистина много държат и сигурно имат основание за това, в селото им да има детска градина. Логичната и разумна реакция на местните органи на властта би била темата отново да бъде вкарана в дневния ред на едно от следващите заседания на този Общински съвет.


Димитър КИРИЛОВ