Търсене

Начало Спорт Втора поредна година разградската свободна борба е №1 в страната
Втора поредна година разградската свободна борба е №1 в страната
07 January 2008

Изминалата 2007-ма е една от най-успешните в почти 50-годишната история на разградската свободна борба. СКБ „Лютви Ахмедов“ за втори пореден път постига комплексен успех в развитието на този спорт с всичките си отбори – деца, момчета, кадети, юноши и мъже.
 

Представителите на Лудогорието изпревариха всичките 48 клубове в страната.
Разградчани постигнаха изключителни успехи и в трите направленвия, по които федерацията точкува и оценява даден клуб - по извоювани медали от държавни лично-отборни първенства, по отборни класирания и по участия на всички формации в шампионатите и турнирите от календара на БФБ.
По първия показател борците на СКБ „Л.Ахмедов“ са №1 в страната. Водените от Хасан Исаев, Али Салиев и Исмаил Фикретов наши състезатели /които в по-голямата си част са ученици в спортните паралелки на СОУ „Хр. Ботев“/ спечелиха 28 медала от общо196-те отличия, раздадени на всичките шампионати. С адрес Разград са 11 златни, 6 сребърни и 11 бронзови медала. След представителите на Лудогорието са борците на: Сливен с 22 медала, Русе-18, „Левски“ /Сф/-17, Варна и Бургас по 10, НСА-9, Стара Загора-8, „Тракия“ и „Локомотив“-Пловдив по 7, Лозница-6 и др. Прави впечатление, че смятаните за големи центрове като Търговище и Ловеч спечелиха само по 5 отличия, Хасково-4, ЦСКА в своя актив има 3, Добрич и Силистра по 2 медала и др. Любопитна подробност е, че златните отличия от шампионатите бяха разпределени едва между 18 клуба. С извоюваните 11 златни медали, разградчани пак са първи. Те изпреварват такива школи като „Левски“ /8 медала/, Сливен-5, Русе и „Тракия“ /Пловдив/ по 4, НСА-3 и др. От погледа на вещите в борбата не може да убегне фактът, че реномирани клубове като Стара Загора, ЦСКА, Добрич, „Славия“, Ямбол, Шумен и др. даже нямат шампионски титли.
В отборните класирания СКБ „Л.Ахмедов“ с всичките си състезатели събра 290 точки и бе обявен за комплексен победител в развитието на свободната борба в страната. След Разград по този показател са състезателите на Сливен с 265 т., Русе-222 т., „Левски“-204 т., Бургас-120 т., Стара Загора-95 т., „Локомотив“ /Пловдив/-94 т., Лозница-93 т. и др. Най-голям дял за комплексното първо място има възрастовата група деца, които за девета поредна година се изкачиха на върха. Кадетите са на втора позиция. Момчетата са трети, юношите - четвърти, а мъжете - шести. За отбелязване е и това, че освен СКБ „Л.Ахмедов“, няма друг клуб в страната, който да има класирания на всичките си възрасти в първата шестица. Например, Сливен, Русе и „Левски“ от 5 възрастови групи имат челни класирания само на по 3 състава, Бургас и Стара Загора - по 2, а Варна, Лозница, „Тракия“ /Пловдив/, НСА и др. - по един отбор.
СКБ „Л.Ахмедов“ изпреварва конкурентите си и по участия в прояви от календара на БФБ - ДЛОШ, РЛП, турнирите за купата на БФБ в Стара Загора, републиканския турнир „Л.Ахмедов“-Разград, както на международните турнири „Злати Динев“-Гълъбово и „Русенски легенди“ в Русе. От тези 16 състезания, борците от областния център спечелиха общо 97 медала, от които 34 златни, 16 сребърни и 217 бронзови. Следват Сливен само с 56 отличия, Русе-55, „Левски“-39, Стара Загора-35, Бургас-32, Лозница-26 и др. Борците на СКБ „Л.Ахмедов“ са лидери и по показателя отборни класирания. Общо спечелените тимови титли са три - от турнира за купата на БФБ за кадети, националния турнир „Н.Илчев“ и републиканския турнир „Л.Ахмедов“. Така разградчани съвсем триумфираха за втора поредна година като най-добър клуб по свободна борба в страната. Безспорен дял за успехите на разградската борба има ръководеното от Ердинч Йозсой Сдружение по борба „Лудогорска слава“, което се грижи за издръжката на мъжката гарнитура на клуба.

Юмер ФИКРИЕВ