Търсене

Начало Политика БСП-Разград внесе сигнал в прокуратурата за наложената на Общината санкция за проекта в „Орел“
БСП-Разград внесе сигнал в прокуратурата за наложената на Общината санкция за проекта в „Орел“
19 June 2019

В Окръжна прокуратура е депозиран сигнал, отнасящ се до наложената на Община Разград санкция в размер на близо 600 000 лева във връзка с участието ѝ в проекти по Оперативна програма „Региони в растеж“ и по-конкретно за проекта за благоустрояване на „Орел“.

Сигналът е внесен от председателя на Общинския съвет на БСП в Разград Добрин Добрев заедно с общинските съветници Елка Неделчева, Стоян Димитров и Таня Тодорова.

19_06_2019_soc_1.jpg

На пресконференция Стоян Димитров заяви, че прокуратурата има всички основания да извърши проверка и последващи действия по изясняване как и от кого са подготвени и утвърдени критериите и защо не са взети под внимание препоръките на контролните органи за отстраняването на нередностите.

„Въз основа на тази проверка ще се установи извършени ли са престъпления по служба и за безстопанственост“, каза Стоян Димитров и уточни, че последиците, освен чисто финансови, са уронване престижа и доверието към държавата, в лицето на местната власт, поставя се под въпрос по какъв начин се харчат публичните средства. „Предполагаме, че Окръжната прокуратура в срок ще извърши необходимите действия и ще се произнесе“, изрази надежда общинският съветник от БСП.

На пресконференцията Добрин Добрев заяви, че в началото от партията са алармирали за проблеми в списването, защитаването на проектите и в провеждането на обществените поръчки. „Общината е изпаднала в летаргия по отношение на усвояването на европейски средства“, категоричен бе той и допълни, че наложената санкция ще затрудни работата на институцията. „Налагани са ограничаващи изисквания към потенциалните участници, незаконосъобразни методики, а на места се е провел избор на изпълнители, които не отговарят на критериите за подбор“, разясни Добрев. Това според него опорочава обществените поръчки. „Смисълът им е да има едно честно състезание при ясни критерии. Практиката в България сочи, че участниците сами определят правилата на състезанието, в което участват, за да победят без проблеми“, допълни Стоян Димитров. Той припомни, че в началото на работата на местната управа е имало възражения от страна на строителния бизнес и на някои общински съветници срещу определянето на критериите за оценка. Несъобразяването с тези възражения и с писмата с препоръки, част от предварителния контрол, както и субективната методика, са довели до настоящия лош резултат. „Това са пари, които ще бъдат платени от собствените приходи, от тази част на бюджета, която не е свързана с трансфери от страна на държавния бюджет“, каза още той за наложената санкция.

„Взетите от Административния съд пет решения не уважиха жалбите на Община Разград срещу наложените финансови корекции, т.е. санкции. Предстоят другите етапи за проверка. Ако за частта „изпълнение на обществената поръчка и качество на изпълнение на ангажиментите по поръчката“ се констатират нарушения, санкциите могат да бъдат завишени, а и да са появят допълнителни такива“, предупреди Стоян Димитров, като изрази възмущение, че важни за местната общност решения се представят за обсъждане на общинските съветници в последния момент, а решенията трябва да се вземат „на пожар“.

Разградските социалисти споделиха и плановете си за предстоящите местни избори наесен. „В Разград имаме възможност за победа в кметските избори. Резултатите от европейските избори ни дават основание да очакваме добро представяне навсякъде. Имаме възможност навсякъде да вкараме съветници, най-много в Разград, Исперих, Кубрат“, смело предположи Наско Анастасов.

До 17 юли трябва да се проведат заседания на основните партийни организации, на които да се направят предложения за кандидати за кметове и общински съветници. До осми септември са планирани районни и общински конференции, на които трябва да се изгради предизборната платформа за участие в местните избори, да се подредят листите за съветници и да се излезе с предложения за кметове.


Десислава СТЕФАНОВА