Търсене

Начало Интервю Жордан Икоко: Искам „Лудогорец“ да доведе Мбапе и Азар в България
Жордан Икоко: Искам „Лудогорец“ да доведе Мбапе и Азар в България
19 June 2019

Жордан Икоко е едно от четирите нови попълнения на „Лудогорец“ това лято. При представянето си даде първото си интервю за българските медии. Пожела си „Лудогорец“ да доведе в България „Реал“ /Мадрид/ и ПСЖ за мачове от Шампионската лига, без да знае вероятно, че точно тези отбори вече са гостували у нас за мачове с разградчани в турнира.19_06_2019_ikoko.jpg- Как се реши да дойдеш в „Лудогорец“?

- Имах оферта от „Лудогорец“ още през зимата. Тогава отказах. Истината е, че исках да остана в „Гингам“ по това време. Не исках да избягам от кораба, който потъва. Държах да помогна в борбата за оцеляване в Лига 1. За съжаление, нещата се развиха зле и изпаднахме. Но аз не съжалявам, че бях част от авантюрата с „Гингам“ до самия й край.


- Какво знаеш за отбора?

- Гледах някои от мачовете на „Лудогорец“ в Шампионската лига. Хареса ми футболът, който играе отборът. Не знам обаче много неща за България, не ме питайте. Може би след месец-два ще мога да споделя впечатленията си.


- В Лига 1 си се изправял често срещу Килиан Мбапе. Какво е чувството да се опиташ да спреш такъв футболист?

- Да, има го Мбапе, но го има и Неймар, за когото също трябва да имаш едно наум. Но истината е, че Мбапе е уникален. Когато си срещу него, нямаш никаква идея какво и как ще го направи. Много е бърз, ефикасен. Изключително е агресивен в добрия смисъл на думата. Да се защитаваш срещу него е адско изпитание. Мога спокойно да кажа, че направо причинява болка на защитниците. Изпитвал съм го лично. Той вече е феномен. Мисля, че с всичко, което притежава, съвсем скоро ще спечели „Златната топка".


- Ти си юноша на „Пари Сен Жермен“. С кои футболисти си имал възможност да играеш там като млад?

- Да, бях в един отбор заедно с Алфонс Ареола, Адриан Рабио, Преснел Кимпембе. Да не забравя и Майк Менян, който сега е в „Лил“. Това са играчи, с които съм имал щастието да играя заедно. Те в момента са на най-високото ниво.


- Може ли да се каже, че ПСЖ е любимият ти отбор?

- Абсолютно. Все пак това е отборът, в който израснах, където научих най-много за футбола. Влязох в школата на ПСЖ, когато бях едва на 13 години. Освен това жена ми живее в Париж. Не мога да забравя отбора току-така. Винаги ще стискам палци за тима.


- На колко години започна да тренираш футбол?

- Започнах, когато бях 9-годишен. Първият ми отбор бе малък - „Митри Мори“, който се намира до Монтеро - градчето, в което живеех. След 3 години се преместих в ПСЖ, което ме изпълни с гордост.


- Кой е предпочитаният ти пост на терена?

- Десен защитник. Там играя и се чувствам най-добре. Вярно е, че мога да играя и отляво, ако се наложи. Случвало ми се е. Но се чувствам много по-добре отдясно, защото играя и с десния крак.


- Какво би казал на привържениците на „Лудогорец“?

- Вероятно те не ме познават. Ще се опитвам бързо да им покажа качествата си на терена. Сигурно някои ще ме харесат, други - по-малко, трети пък - не, но нека да знаят, че трябва да бъдем обединени и единни, за да спечелим трофеи. И да се класираме за групите на Шампионската лига, което е първата и основна цел на „Лудогорец“ засега. Това е и желанието на феновете. Защото ще бъде страхотно да гледаме пълен стадион на домакинските мачове и да доведем огромни футболисти в България като Мбапе и ПСЖ. А защо не Азар и „Реал“ /Мадрид/.


- Как виждаш „Лудогорец“ в първенството?

- Виждам го да спечели девета поредна шампионска титла. Аз и затова съм тук - да печеля отличия.


По материали от печата