Търсене

Начало Интервю Александър ВЕЗЕНКОВ: Не е най-важното да стигнеш NBA, а своите 100%
Александър ВЕЗЕНКОВ: Не е най-важното да стигнеш NBA, а своите 100%
16 June 2019

Напредъкът на „Вълци“ е много голям за краткото време, в което я има школата, смята един от най-успелите ни баскетболисти


17_06_2019_vezenkov_1.jpgАлекс, защо приехте тази покана?

Първоначално искам да благодаря целия екип на Вълците“, на хората от Разград, които ни поканиха да бъдем тук. Това е една инициатива, която от самото начало опитва да запали децата по нашата любима игра. Мисля, че това е нещо много хубаво, много хубаво е да става в България, защото децата трябва да спортуват. Не само баскетбол, но ние сме тук за да говорим за баскетбол, така че много е хубаво това, което правят „Вълци“ - Разград.


Наблюдавахте част от заключителния турнир за годината. Какви са впечатленията Ви от малките Вълци?

 

Виждам, че имат огромно желание, имат усмивки и искат да играят. Това е най-важното за тези възрасти. Когато си толкова малък, най-важното е да се наслаждаваш на играта, да се забавляваш и да слушаш. Както виждам, а и както бяха ми разказали преди да дойда в Разград, за краткото време, в което я има школата, напредъкът в децата е много голям!


Част от тях със сигурност мечтаят за NBA. Като баскетболист, който е бил толкова близо до Лигата на извънземните, какво бихте им казал?

Бих им казал, че още е много рано. В момента трябва да играят само защото искат да го правят. И това ще стане с времето. Когато пораснат, ще видятq че с много труд и като преследваш мечтите си, нещата се случват. Аз това казвам на всички - не е най-важното да стигнеш NBA или най-високото, най-важното е да стигнеш на 100% това, което можеш и накрая да си доволен, че си дал всичко от себе си и си постигнал максималното. Така че им пожелавам много здраве и късмет и да си преследват мечтите!


Вероятно за тях е необяснимо защо вие на няколко пъти, въпреки че бяхте поканен в драфта на NBA, не се възползвахте от тази възможност?

Това вече е въпрос на избор, въпрос на време, въпрос на тайминг /б.ред.- синхронизиране/, въпрос на... всичко. Най-важното е да обичаш тази игра и после изборите са лесни, просто трябва много труд и много късмет!


Оставате ли в „Олимпиакос“, какви са плановете Ви?

Да, оставам. Плановете ми са да съм здрав, да имам едно добро лято от тренировки и следващият сезон да е по-успешен от този. Сега се прибирам в Ботевград при нашите за кратко и после ще планувам лятото – къде ще тренирам, къде ще почивам малко, така че да има време за всичко.


Играл сте и играете в големи европейски грандове. Как стои българският баскетбол като развитие на този фон?

Далеч сме от първата класа лиги в Европа, но мисля че ако се обединят всички около това, което се казва баскетбол, можем да постигнем много. Имаме играчи, момчета, но трябва да се работи много с детско-юношеските школи, за да идват деца в мъжкия баскетбол. Имаме добри състезатели и в мъжко направление, имаме отбори и се надявам да напредваме. Един голям форум за начало би бил добре за Българската баскетболна лига. Липсваме вече много години и се надявам това да стане - на следващото Европейско да сме там.


Мила КЮЛЮМОВА