Търсене

Начало Институции Заради ТЕЛК - Кубрат болен човек вече над година чака пенсия
Заради ТЕЛК - Кубрат болен човек вече над година чака пенсия
12 June 2019

Драга редакция, прочетох в сайта Ви за решенията, наглостта и корупцията на ТЕЛК в град Кубрат. При наличие на 70% инвалидност, миналата година те ми определиха 20%. „Благодарение“ на Комисията аз „оздравях“ и не получавам инвалидна пенсия.

Това е написал в имейл до редакцията на „Екип 7“ Илхан Якубов Адемов от Кубрат.

Понастоящем човекът живее в Берлин, разказва обаче, че всичките му изследвания и диагнози били изпратени до ТЕЛК-Кубрат, за да се извърши преосвидетелстването.


12_06_2019_telk.jpgСлед като експертната комисия с председател д-р Димитрова се запознала с документите, му намалила инвалидността от 70 на 20%. В решението се посочвало, че същото е взето „след преглед“, какъвто обаче не се е състоял, обръща внимание Илхан, като е изпратил и копие на документа до редакцията.

От него става ясно, че мъжът страда от инсулинозависим захарен диабет, диабетна полиневропатия, хипертонична сърдечна болест – втори стадии, коксартроза – декстра и деформираща гонартроза.

Разбирайки, че въпреки множеството му тежки заболявания, част от които прогресивни, лекарите в Кубрат са преценили, че той е почти оздравял, мъжът изпратил жалба до НЕЛК – София.

В законоустановените срокове националната комисия излязла с решение, че се касае за 70 процента трайна неработоспособност. Оказало се обаче, че царят дава, пъдарят - не.

„Щяха да пратят известие в ТЕЛК- Кубрат за ново преразглеждане. Поздрави! Но досега няма никакъв отговор и през този период - от 6 януари 2018 година до момента, не получавам пенсия.

Ако решите, поздравете ги и от мен, както го стори Мехмед Азиз чрез вашия вестник през 2017 година“, пише Илхан в писмото си до редакцията.

В историята на колегата фоторепортер и кореспондент на БТА Азиз, която е провокирала кубратчанина да ни пише, се разказваше за грозното отношение и унижението, с които се е сблъскал в ТЕЛК-Кубрат. Критиките му бяха насочени към председателя на Комисията д-р Йорданка Сидерова, която по думите му се държала с него като бездушен чиновник. Посещението на Мехмед Азиз там бе прераснало в спор с лекарката, след който той напуснал кабинета и очаквано по-късно получил отрицателно решение.

„Очаквах експертна лекарска комисия от трима човека, а ме посрещна само председателят на ТЕЛК д-р Йорданка Сидерова. Държа се изключително грубо и провокативно, през цялото време имах чувството, че съм на разпит в полицията. Всички знаем за фалшивите инвалиди, но не мисля, че това е оправдателна причина да унижаваш пациентите. Толкова десетилетия съм работил, за да изградя име като човек и професионалист, не бих си позволил да симулирам болестно състояние, за да получа пенсия за инвалидност“, оплака се тогава Мехмед Азиз.

Твърдеше и че неговият случай не е изолиран и десетки хора са се жалвали от грубото и непрофесионално отношение в ТЕЛК -Кубрат.

Мила КЮЛЮМОВА