Търсене

Начало Институции Министър на детето и семейството искат от Националната мрежа за децата
Министър на детето и семейството искат от Националната мрежа за децата
31 May 2019

В последните месеци назря напрежение заради готвената Национална стратегия за детето. В социалната мрежа се насаждат безпочвени страхове у хората, че едва ли не социалните служби масово ще обикалят с коли, ще товарят деца и ще ги отнемат от родителите, заради отсъствие от училище. Всъщност промяна в Закона за закрила на детето няма, процедурата за тези случаи си остава същата и минава през съда. Стратегията може да бъде преработена, но според нас това няма да реши наболелите въпроси, свързани с политиките за детето и семейството.

31_05_2019_janeta_1.jpg

Това обяви в сряда директорът на Центъра за обществена подкрепа към Сдружение „Жанета“ в Разград Росен Аврамов. На пресконференция, организирана едновременно в още 11 града в страната, организации членуващи в Националната мрежа за децата /НМД/, представиха визията си по темата.

На брифинга тук участва и Огнян Станчев от Сдружение „Феникс“, което също е част от Мрежата.

България се нуждае от лидерство и поемане на ясна отговорност по отношение политиките в тази сфера. Сред възможните решения са излъчването на министър за детето и семейството и детски омбудсман, смятат от НМД.

Министърът ще трябва да осигурява комплексен, цялостен подход към проблемите, пред които се изправят децата и семействата. Той трябва да води обществения дебат, да обединява, координира и предлага политики, които да отговарят на различните потребности. В момента в България има над 20 различни нормативни и поднормативни акта, планове и стратегии, които регламентират и планират подкрепата. Понякога политиките в различните сектори – образование, здравеопазване, социална грижа, дори си противоречат и си пречат, коментираха представителите на Мрежата тук.

Базирайки се на проучванията на организацията, те посочиха че критиките са свързани не само с липсата на качествени услуги за деца и с ресурсите, отделени от държавата за подкрепа на семействата. Хората били недоволни от това, че се стимулират определени групи родители, а тези които полагат грижа за децата си, работят и си плащат данъците и осигуровките, са лишени от добавки, само защото доходите им надхвърлят определен праг.

От Мрежата настояват в България да бъде разкрита и още една нова институция - Омбудсман за детето, който да следи работата на ресорния министър, на всички държавни ведомства, отнасяща се до децата и семействата, да се застъпва за правата на децата и да търси решение на проблемите, които родителите срещат.

Национална мрежа за децата е обединение на 152 граждански организации и съмишленици, работещи със и за деца и семейства в цялата страна. През миналата година те са подкрепили с работата си 74 000 подрастващи и техните родители. 4500 специалисти в сферата - учители, психолози, полицаи, съдии, социални работници, са били обхванати от Мрежата чрез обучения, консултации и съвместни дейности.

Представителите им за Разград призоваха всички, които искат да следят актуалната и достоверна информация за детето и семейството, за законодателството и настъпващите промени, да се присъединят към новата Фейсбук група за нефалшивите новини „ЗА по-добра държава НА децата ни“ на www.facebook.com/groups/422410475225846/.

Мила КЮЛЮМОВА