Търсене

Начало Култура Множество прояви за Европейската нощ на музеите
Множество прояви за Европейската нощ на музеите
20 May 2019

С богата програма от културни събития бе отбелязана Европейската нощ на музеите в Разград и Исперих.

В етнографската къща към Исторически музей в Исперих с анимация и изложба гостува Регионалният исторически музей от Разград.

Направена бе възстановката Капанска сватба“ от клуб за автентични обичаи Разград - рядък и атрактивен обичай от Лудогорието.

20_05_2019_muzei_1.jpg

В изложбата, представена от директорите на музеи - от Исперих - Цветалин Цветанов и Галена Радославова - РИМ Разград и етнографката Даниела Ганчева, бяха показани дрехи и накити, използвани в капански сватби.

20_05_2019_muzei_2.jpg

В новите експозиционни зали на музея в Исперих бяха подредени изложби - „85 години с името на Хана“ и експозиция на творби на младите участници в конкурса, посветен на 85-годишнината на Исперих. По-късно бяха представени анимации на приказките „Маша и Мечока“ и „Косе Босе“ от аниматорката Жанина Йорданова.

20_05_2019_muzei_3.jpg

В експозиционната зала на Исторически музей – Исперих бе пресъздадено кафенето от миналия век „Сарай Борун“, където посетителите можеха да се потопят в атмосферата на Лудогорския град отпреди 80 години.

В градинката пред читалище „Съзнание 1891“ децата от Творителница „Да Винчи“ с ръководител Емил Иванов бяха подредили свои рисунки. В изложбата на открито „Пътечка на мечтите 2“ бяха включени 96 творби на 17 деца от школата - графика и живопис. Изложбата, която съвпадна с музейните инициативи, е част от традиционните майски празници в Исперих.

В рамките на европейската инициатива „Нощ на музеите“, Регионален исторически музей в Разград до късна вечер приемаше посетители в експозиционните си зали.


Мехмед АЗИЗ

Ангел НИКОЛОВ