Търсене

Начало Институции Цацаров предложи закриване на прокуратурите в Исперих и Кубрат
Цацаров предложи закриване на прокуратурите в Исперих и Кубрат
16 May 2019

 

Оптимизирането на Прокуратурата да продължи със закриване на 29 районни прокуратури в страната, сред които тези в Исперих и Кубрат. Това предложи в сряда на редовното заседание на Висшия съдебен съвет главният прокурор Сотир Цацаров.

Планът да окрупняване касае още структури от съдебните райони на Бургас, Ямбол, Сливен, Шумен, Търговище, Перник, Велико Търново, Плевен, Варна, Русе, Силистра, Пловдив, Стара Загора и Монтана.

17_05_2019_cacarov.jpg

Предвижда се на тяхно място да бъдат разкрити териториални отделения към районните прокуратури в областните градове, като в случая обвиненията на Исперих и Кубрат ще минат под шапката на Районна прокуратура – Разград.

Предложенията ще бъдат обсъдени на 27 май в Националния институт на правосъдието на работна среща на членовете на колегията и административните ръководители на съответните окръжни и районни прокуратури.

Окончателният вариант на преструктурирането ще се гледа на заседание на Прокурорската колегия на ВСС на 29 май и ще бъде внесено за разглеждане от Пленума на ВСС, след съгласуване с комисия „Бюджет и финанси“, комисия „Управление на собствеността“, Комисията по атестирането и конкурсите, комисия „Съдебна администрация“ - ПК и комисия „Съдебна карта и натовареност на прокурорите и следователите“.

Оптимизирането на районните прокуратури ще осъществи поетапно - от 1 октомври тази година и от 1 януари 2020 година, уточни Цацаров на заседанието завчера.

По-късно на сайта на ВСС поясниха, че предложенията са изготвени на въз основа на анализ, като са взети предвид критериите за трайно много ниска или извънредно висока натовареност и ниски стойности на натовареност по показателя „досег със съда“. Съобразени са и особеностите за всеки апелативен район – население на районите на действие на всяка прокуратура, брой общини, разстояние до областния център, специфични особености на района, кадрова обезпеченост, неколкократно проведени и/или прекратени процедури за избор на административни ръководители и на прокурори, поради липса на кандидати.

Това е вторият етап от реформата на съдебната карта на държавното обвинение, през юли 2018 г. по предложение на Прокурорската колегия Висшият съдебен съвет реши от началото на тази година да бъдат закрити районните прокуратури в други 11 града.

В резултат от процеса по реорганизация ще бъдат създадени 28 мегарайонни прокуратури в областните градове на страната.

Мила КЮЛЮМОВА