Търсене

Начало Култура С богата културна програма Разград ще отбележи Нощта на музеите
С богата културна програма Разград ще отбележи Нощта на музеите
15 May 2019

На съвместна пресконференция вчера директорът на Дирекция „Култура, спорт, туризъм“ в Общината Виолета Антонова и директорът на Регионалния исторически музей Галена Радославова представиха богатата културна програма, с която в Разград ще се отбележи Европейската нощ на музеите 2019 година и Международният ден на музеите, който през тази година преминава под мотото „Музеите като културни центрове. Бъдещето на традицията.“.

15_05_2019_muzei_1.jpg

Денят ще се проведе на 18 май и в него ще се включат Община Разград и РИМ с всички къщи музеи в града, които ще отворят вратите си безплатно и ще представят изложби, концерти и разнообразни арт прояви.

Галена Радославова съобщи, че инициативите ще стартират на 17 май, когато РИМ –Разград ще гостува на Исторически музей - Исперих с изложбата „Капанска сватба“ с анимация. На 18 май в Археологическия музей в Разград жители и гости на града ще имат възможността да видят постоянната експозиция „Следи от древността“– от 9. 30 до 22 часа. Същевременно в интерактивния музей ще бъде представена изложбата „С колесница през Европа“, а в музейния парк – лапидарна експозиция. В същия ден от 10 до 22 часа с вход свободен ще бъдат отворени всички къщи музеи в града. В Етнографския музей желаещите ще имат възможността да видят експозицията „Духовната култура на капанците“, а в 16 часа в къща музей „Станка и Никола Икономови“ ще гостува писателката Светлана Дичева. В 17 часа в къща музей „акад. Анание Явашов“ ще бъде представен концертът „Звездна хармония“.

Виолета Антонова информира, че от 2017 година Община Разград също се включва в отбелязване на Европейската нощ на музеите със събитието „Нощ на класическата китара“. И през 2019 г. инициативата ще се състои в къща музей „Димитър Ненов“ от 18:00 часа, а при лошо време ще бъде в НЧ „Развитие 1869“. Тази година публиката ще има удоволствието да чуе на живо уникален музикален проект – дуо китара и гъдулка.

Талантливият китарист Петър Миланов и гъдулка № 1 на България – Христина Белева ще завладеят сърцата на публиката с виртуозно изпълнение в две части. Първата - с музика от света, в която ще бъдат представени класически, барокови, джаз, чардаш и други произведения, а през втората част ще се изпълни авторска музика на фолклорна основа. Петър Миланов и Христина Белева са солисти на ансамбъл „Филип Кутев“, участват в проектите на Мистерията на българските гласове, „Белонога“, „Булгара“, „Дива река“ и редица други музикални проекти, с които завладяват националната и световната сцена. Те са посланици на българската култура в Европа и на другите континенти, уточни Антонова. В концерта млади таланти от класа по китара на Музикална школа „Илия Бърнев“ ще покажат резултатите от усвояването на инструмента.