Търсене

Начало Институции Албена Великова кандидатства за нов мандат като шеф на съда в Кубрат
Албена Великова кандидатства за нов мандат като шеф на съда в Кубрат
13 May 2019

Година на избори ще е 2019-та и за съдебната система в Разградска област. Причината – изтичат на мандатите на всички административни ръководители в съдилища в окръга.

В ход е вече и първият конкурс – този за избор на председател на Районния съд в Кубрат, става ясно от справка в сайта на Висшия съдебен съвет.


13_05_2019_albena_velikova.jpgДокументи за поста са подали двама кандидати – бившият ръководител на институцията Диана Енева и досегашният титуляр Албена Великова. До участие в конкурса обаче е допусната само Великова, тъй като Енева вече има изкарани два мандата като председател на съда в Кубрат, а според закона това е оптималното за един и същи орган на съдебната власт.

Албена Великова е в системата на правораздаването от края на 1999 г., завършила е право в Русенския университет през 1998 г. Председател е на Районен съд-Кубрат от 11 март 2014 година, от 12 март тази година до приключване на конкурсната процедура ще е изпълняващ функциите административен ръководител.

Тази година избор на нов председател предстои и за Районния съд в Разград, тъй като изтича вторият и последен петгодишен мандат на Маргарита Новакова. Процедурата обаче още не е стартирала и не е ясно кои ще са кандидатите да наследят поста й.

Сходна е ситуацията и в Районен съд-Исперих, там обаче е възможно да има нов стар административен ръководител, тъй като за настоящия титуляр Димитринка Купринджийска

това е първи мандат. При предходния избор тя бе единственият кандидат за поста.

Към края на годината конкурс ще бъде обявен и за председател на Окръжния съд в Разград,

тъй като настоящият шеф на институцията Лазар Мичев беше избран за поста на 15 януари 2015 година. За него това е първи мандат начело на РОС, предвид традиционно високите оценки за дейността на съда в последните години се очаква ВСС да го подкрепи на нов петгодишен срок като ръководител, ако се кандидатира.

Мила КЮЛЮМОВА