Търсене

Начало Култура НЧ „Развитие – 1869“ ще е новият носител на наградата „Никола Икономов“
НЧ „Развитие – 1869“ ще е новият носител на наградата „Никола Икономов“
13 May 2019

Престижната общинска награда на името на разградския възрожденец Никола Икономов се връчва два пъти годишно – по повод 24 май - Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост и 1 ноември – Ден на народните будители.

Първият носител на отличието за 2019 година ще бъде най-старата действаща културна институция в Разград – Народно читалище „Развитие – 1969“, става ясно от докладната записка на кмета Валентин Василев, която предстои бъде разгледана в съответните комисии към Общинския съвет.

13_05_2019_teatar_3.jpg

13_05_2019_nikola_ikonomov.jpgФормалният повод за награждаването е фактът, че тази година се чества 150-годишният юбилей на читалището. В мотивите си инициативният комитет за удостояването на читалището с приза посочва, че то има историческа заслуга към утвърждаването на град Разград като център на духовност, култура и просвета.

В продължение на век и половина читалището съхранява българщината и националния дух, популяризира етническите традиции в района, възпитава поколения в любов към изкуството и в изконните за българина ценности. НЧ „Развитие – 1869“ полага основите на просвещението, образованието, музейното дело. В него правят първите си стъпки разградският театър, филхармонията, хорът и библиотеката. 150 година читалището е средище, в което младежи, деца, хора с различен етност и социален статус общуват помежду си с езика на изкуството и намират място за творческа самоизява. Вече 150 години формациите и школите към читалището радват публиката с прекрасните си изпълнения и прославят града ни на международните подиуми“, пише в мотивационната част на докладната, в която са изброени и самите формации с техните последни постижения.


Димитър КИРИЛОВ