Търсене

Начало Култура Деца от Разградско – с награди от национален конкурс по приложно изкуство
Деца от Разградско – с награди от национален конкурс по приложно изкуство
13 May 2019

В Националния дворец на децата в София се състоя церемонията по награждаването на победителите в Националния конкурс по народно приложно изкуство „Лазарка мома гиздава“.

Конкурсът се провежда всяка година в навечерието на Великден с цел да се задълбочат и развият познанията на участниците за лазарските обичаи от всички краища на България и техните умения в областта на народното приложно изкуство.


13_05_2019_kalinka_1.jpg13_05_2019_kalinka.jpg

В това издание бяха отличени няколко деца от Разградска област.

Дванайсетокласникът Александър Александров Дюлгеров от Професионалната гимназия по облекло „Станка Николица Спасо - Еленина“ - Разград се представи с капанска камилчена китка, кърпа за глава със синци и месал. Тези елементи от капанската носия младежът изработил в часовете по учебна практика под ръководството на учителите по професионална подготовка инж.Т. Ангелова, инж. Румяна Иванова, инж.Гюляр Джумалиева и със съдействието на Десислава Минева от читалище „Просвета“ в село Гецово. Творбите на Александър бяха отличени с две първи места в категориите „Лазарски носии“ и „Накити“ в раздел „Приложни и обредни предмети“.

В категория „Пана“ втора награда в трета възрастова група взе Даяна Маринова Маринова от СУ „Христо Ботев“ - Цар Калоян с преподавател К. Павлова.

Второ място в трета възрастова група, раздел „Кукли лазарки“, бе присъдено на осмокласничката от ППМГ „Акад.Никола Обрешков“ Данаила Дианова Владимирова, която е възпитаничка на Детско арт студио „Дъга“- Разград с преподавател Йорданка Стоянова.

Първа награда при най-малките участници за изработка на кошница пък взе брат й Христофор, който е третокласник в СУ „Христо Ботев“ и учи в същата школа.

Те двамата са от най-активните ученици на Йорданка Стоянова. Тази учебна година те завоюваха призови места и в Националния конкурс по народно приложно изкуство „От Коледа до Васильовден“, където на Данаила бе присъдена втора награда, а на Христофор – трета.