Търсене

Начало Култура Песен на Красен Иванов, писана преди 40 години, бе изпълнена за пръв път в Разград
Песен на Красен Иванов, писана преди 40 години, бе изпълнена за пръв път в Разград
22 April 2019

Разградският хор „Железни струни“ за първи път пя заедно със соло цигулка, за първи път изпълни песента от филма „Лала ленд“, наградена със „Златен глобус“, за първи път изпя и песента „Вдъхновение“, чиято музика е композирана преди 40 години от Красен Иванов, тогава студент.

22_04_2019_hor-1.jpg

В концерта на Лазаровден много прекрасни неща се случиха за първи път, но най-важното е това, което се повтаря вече 115 години – пълните зали и високото ниво на певческата формация. Наистина, залата на НЧ „Развитие 1869“ се изпълни, въпреки конкуренцията на други празнични и спортни събития в същия час. Най-малката хористка бе седмокласничката Ивайла от Разград, на сцената имаше двама диригенти – Красен Иванов и Донка Копринкова, а над 60 хористи пяха на пет езика – латински, черковнославянски, немски, руски, английски. Във втората част на концерта на сцената бяха заедно хористите от „Железни струни“ към НЧ „Развитие 1869“ и горнооряховския хор „Славянско единство“. В залата бе и Деница Узунова от Българския хоров съюз, чиято инициатива „България пее“ вече четири години обединява хоровете и тяхната публика за общи празнични концерти.

Маестро Копринкова дирижира две песни, една от които е песента от номинирания за Оскар филм „Лала ленд“, спечелил награда „Златен глобус“ за музика. Обработката на тази песен за смесен хор е дело на корепетитора на горнооряховския хор Антон Благоев. Той бе създал и аранжимент за пиано и цигулка за песента „Една българска роза“, която двата хора изпълниха заедно със солото на цигулка на Мила Иванова, докато на рояла бе корепетиторът на разградския хор Росица Дачева. На сцената бе и хормайсторът на „Железни струни“ Полина Куманова.

Програмата бе изготвена така, че да потопи слушателите в духа на предстоящия Великден. В нея имаше произведения, изпълнени с дълбок трагизъм, и такива, които вдъхват надежда за възкресение и любов. Представени бяха композиторите Бах, Бетовен, Хендел, Добри Христов, Петър Динев, Ленард Бърнстейн и много други. Прекрасното е, че след този съвместен концерт в репертоара на „Железни струни“ вече е песента „Вдъхновение“, създадена като домашна работа по предмета „Композиция“. През 1979 година тогавашният студент в Консерваторията Красен Иванов получава от свой приятел все още непубликуван текст на великия български поет Павел Матев и създава по него песен за смесен хор. Неговият преподавател по композиция проф. Александър Танев е толкова впечатлен, че дори признава на Красен Иванов, че го е изпреварил, написвайки музика по този текст. Така той дава да разбере, че лично той би композирал музика по това стихотворение, ако бе попаднал на него преди своя студент. Премиерата на песента бе посветена именно на паметта на проф. Александър Танев, а стихът, с който завършва, е своеобразно творческо кредо на композитора и диригента Красен Иванов: „И се събират трите божества – Поезия и Музика и Милост“.

Хоровете „Железни струни“ и „Славянско единство“ получиха поздравителни адреси от Българския хоров, съюз, цветя и поздравителен адрес от кмета на Разград Валентин Василев. Този концерт бе част от тържествата, посветени на 150-годишнината на НЧ „Развитие 1869“.

Дани КУМАНОВА