Търсене

Начало История Голямото семейство на разградската Момина чешма
Голямото семейство на разградската Момина чешма
14 April 2019

Още през 2015 година писах в „Екип 7“ за три градчета, в които има посестрими на разградската Момина чешма. Това са Dolnji Logatec (област Любляна, Словения), Vrhnikа (град и община до Любляна, Словения) и Myślenice (Малополско воеводство, Полша). По това време, във връзка с протичащия ремонт на градския център, във вестника бяха публикувани материали и от други автори за чешмата, която е един от символите на Разград.


15_04_2019_cheshma_2.jpgПрез годините за Момина чешма са писали автори като Стоян Стоянов, Христо Стойков, Ара Маргос, Нели Николова и др. Изяснени са много подробности за произхода на скулптурата и годините, когато е открита чешмата, доста детайли все още убягват на изследователите и тепърва има да се проучват.

Оказа се, че населените места с посестрими на Момина чешма са много повече. Срещат се в редица градове и по-големи села в Чехия, Словения, Полша. Това са Uherské Hradiště, Osoblaze, Mohelnicе, Branná, Příbor, Pardubice, Štramberk, Obec Bohušov, Blansko, Dašice, Ostrava, Rokycany.

15_04_2019_cheshma_4.jpgЗаедно с Разград, чешмите/фонтаните са в 16 населени места.

Моделът на фонтаните (чешмите) е стилизирана древна статуя на богинята Хигия от френския Лувър. Хигия (на гръцки: Ὑγιεία или Ὑγεία, латински: Hygēa или Hygīa) в древногръцката митология, римски еквивалент – Салус, е дъщеря на Асклепий (бог-лечител). Тя е богиня на здравето, чистотата и хигиената (и по-късно на Луната). Заема важна роля в култа на баща си. Докато Асклепий се асоциира по-пряко с лечението, тя се свързва по-скоро с предпазването от заболяване и поддържането на добро здраве.

15_04_2019_cheshma_3.jpg15_04_2019_cheshma_5.jpgВъпреки, че Хигия е била обект на местен култ от поне 7 в. пр.н.е., той не се е разпрострял докато делфийският оракул не я признал след опустошителните заболявания от чума в Атина през 429 пр.н.е., 427 пр.н.е. и в Рим през 293 г. пр.н.е. Статуи на Хигия са били изваяни и от известните древни скулптори Скопас, Бриаксис и Тимотей. Тя често е представена като млада жена, хранеща голяма змия, увита около тялото ѝ. Понякога змията пие от съд, който тя носи. Нейното име е в основата на думата хигиена. Последователите на Питагор се поздравявали с думата „Хигия“, в смисъл на „Здравей“.

15_04_2019_cheshma_6.jpg

15_04_2019_cheshma_7.jpg

15_04_2019_cheshma_8.jpg15_04_2019_cheshma_9.jpgДолни Логатец /Dolnji Logatec/ сега e централна част словенския град Логатец. Населението е от 8910 човека. Логатец е мястото на три известни масови гроба по времето или след Втората световна война. Намира се на 25 километра югозападно от столицата. Няколко близки села се обединяват през 1972 г. и образуват града и общината. Чешмата се намира от дясната страна на пътя за Vrhnikа и Любляна. На словенски език фонтанът се нарича „Litoželezni vodnjak“ или „Nimfe z vrčem“. Според сайта на община Логатец „Litoželezni vodnjak“ е дарен от виенската компания Waggenforer, строяща местните водопроводи през 1897 г.

15_04_2019_cheshma_10.jpgГрад Vrhnikа /Връхник/ се намира на 21 км от Любляна. Има 8700 жители. Разположен е на река Любляница.

Osoblaha е село, разположено в окръг Bruntál, близо до границата с Полша. Там живеят около 1100 жители.

Mohelnice е град в Оломоуцкия регион. Той се намира в плодороден басейн (Mohelnická brázda), заобиколен от три планини (Hrubý Jeseník, Zábřežská vrchovina), през които тече река Морава. Там живеят около 9 200 жители.

Мишленице /Myślenice/ е град в Южна Полша, Малополско войводство. Административен център на Мишленишки окръг, както и на градско-селската Мишленишка община. Част е от Краковската агломерация. Населението е 18 365 човека. През 1893 г., на мястото на един стар извор, от който местното население изобилно ползвало питейна вода (очевидно чиста и студена) е изграден кладенец във формата и подобието на чешма. Обектът е увенчан със статуя на древна гръцка жена, поставена върху солиден, чугунен постамент и цокъл. Нарекли чешмата „Терезка“. Поставили я през 1893 г. Намира се на пазара в Myślenice. Градът има население 17821 човека.

Štramberk е град в Моравско-Силезкия край на Чехия. Населението на града е 3432 жители. Той е живописен град в подножието на планината Beskyd в североизточната част на Чешката република с право се нарича моравски Витлеем.

Пардубице /Pardubice/ е град в Източна Бохемия, Чехия на река Лабе, на 104 км източно от Прага, административен център на Пардубицки край. Население 88 000 души.

Obec Bohušov e село, което се намира в средата на северозападната част на Моравско-Силезия, в долината на река Osoblaha, има 413 жители.

Dašice е град, разположен в равнинната част на низината на Елба, на двата бряга на река Loučná, на 10 км източно от Пардубице. В него живеят около 2300 жители.

15_04_2019_cheshma_11.jpg

Острава /Ostrava/ е град в Източна Чехия, административен център на Моравско-Силезкия край. Населението на града е около 300 000 души. Разположен е на река Одер. Чугуненият фонтан се е намирал на площад Масарик. Той е висок 3,35 метра и тежи хиляда и сто килограма. През 1900 г. град Ostrava е заплатил 1948 корони за производството му. През 1960 г. при ремонт на площада фонтанът е преместен в музея на града и до сега стои там. Гражданите настояват да бъде върнат на мястото си. На върха на фонтана е имало газов фенер. Изчислено е, че възстановяването и поставянето ще струва 2000000 крони.

15_04_2019_cheshma_1.jpg

Blansko е град в Южноморавски край, Чехия. Населението му е 20 664 души. Всички чугунени фонтани са отлети в леярната фабрика на града в последното десетилетие на XIX в. В Бланско моделиерът Павел Веверка (1826-1899) работел заедно с моделиера August Wendler, който му бил нещо като началник. По време на тяхната работа произведенията отивали направо от фабрикaта по своите предназначения от поръчителите и не стояли на склад. Семейство Веверка имало доста деца. Един от тях наследил занаята на баща си и доживял дълбока старост - Отокар Веверка (1857-1954). Павел Веверка (а не Ваверка) напуска художествената чугунолеярна в Бланско през 1894 г. Той бил наследен в работата си от Julius Krill (1868-1950). Именно той произвел редица конфекции на Момини чешми, така че нашата чешма е негово дело като изработка, а самият модел е на Павел Веверка.

Рокицани /Rokycany/ е град в региона на Pilsen, на 16 км източно от него. През града минава главната жп линия Прага - Пилзен и магистралата Прага - Пилзен – Розвадов, на север от града. В него живеят около 14 хиляди жители.

Uherské Hradišté е град в Злинския край на Чехия, административен център на едноименния окръг. Исторически център на Моравска Словакия. Населението на града е 25 515 жители. Градът е основан през 1257 г. от бохемския крал Отокар II като крепост на спорните с Унгария територии. Първоначално градът носи името Нови Велехрад, но в хрониките се срещат названията Храдиште („Крепост“) и Храдище, които в немските текстове се превръщат в Радиш (на немски: Radisch). Съвременното име за първи път се среща през 1587 г. Фонтанът първоначално е стоял на Palackého náměstí (площад Палас) близо до автогарата на градчето. Отначало чешмата е служила като източник на питейна вода за жителите. По-късно станала по-скоро с декоративна функция. След небрежна маневра на един шофьор на автобус, тя е била силно повредена и премахната. По-късно е била възстановена от скулпторите Jiří Habarta и Zdeněk Tománek, преподаватели от средното училище в Uherské Hradiště. Поставена е през 1993 г. (по случай 100 г. от производството ѝ в Бланско) на ново място в Зеления пазар. Този малък площад, който носи името си още от Средновековието, е бил реконструиран в началото на 90-те години. Чешмата обаче е с влошено състояние, с повредена повърхност и липса на някои от оригиналните детайли. Според чешките изследователи, стилът на чешмата е Ар Нуво (на френски: art nouveau, „ново изкуство“) или Моде́рн (от фр. moderne – съвременен). Това е стил в архитектурата, изящните и приложни изкуства, който е най-разпространен през последната декада на XIX и началото на XX век (до началото на Първата световна война). В Чехия този стил се нарича Secese.

Чешмите са обикновено два вида. Единият е като тази в Разград, а другият със съд над главата. Някои от тях са със запазен газов фенер , както е била разградската чешма през 20-те и 30-те г. на ХХ век.


Проф. д.п.н. Пламен РАДЕВ

 

 

Чугуненият фонтан в Oстрава

 

Чешмата в замъка в Бланско. В художествената чугунолеярна в града са произведени много реплики на „Момата“, разградската е една от тях, като най-вероятно е отлята през 1896/97 година...

 

Чешмата в Рокицани. Колелото е за изпомпване на водата.

 

Чешмата в Пардубице

Чешмата в Dašicíchе

Чешмата в Особлазе

Чугунената чешма в град Uherské Hradiště

Момина чешма в Разград