shadravan.jpg new_ekip7.jpg
 
 

Търсене

Начало
Глобиха шофьор за спиране на място с антипаркинг скоба
05 April 2019

37-годишен шофьор от Разград се сдоби с фиш за неправилно паркиране, заради това, че е спрял колата си на място, оборудвано с антипаркинг скоба.

Санкционираният Ивайло Йовчев обаче е убеден, че по никакъв начин не е нарушил закона – скобата била свалена, до нея нямало никакъв придружителен знак, че паркирането е забранено, а автомобилът му „Фиат Улисе“ не е пречел на движението.

05_04_2019_globa-5.jpg

05_04_2019_globa1.jpgСлучката се е разиграла във вторник по обяд на обособения паркинг между оградата на ресторант „Улицата“ и бизнес центъра до Общината.

Според Йовчев, ключов фактор за това да бъде глобен се оказал наемателят на мястото – частният съдебен изпълнител Диян Драганов. Макар че не бил заключил скобата, каквото всъщност е предназначението й за времето, в което платеното петно не се използва, той звъннал на телефон 112 и повикал полиция.

Имах работа в района, когато се върнах до колата, там вече ме чакаха униформени. Изглеждаше така, сякаш съм най-големият престъпник, а в случая не бях извършил никакво нарушение. Наоколо имаше дори още свободни паркоместа. Въпросният частен съдебен изпълнител с някакви специални права ли се ползва, че ми написаха фиш за паркиране на място със свободен достъп, дойде ядосан в редакцията Ивайло Йовчев.

Младият мъж подчерта, че в последните десет години няма нито една санкция за нарушение на Закона за движение по пътищата, както и че в случая не му е за 20-те лева, а за принципа. Обърна внимание, че и на други места в града има поставени антипаркинг скоби, някои от тях обаче от години не се използват от хората, които са поискали поставянето им.

Аз откъде да знам, че за това място реално някой плаща наем, след като скобата е свалена, олющена и липсва придружителен забранителен знак, попита Ивайло.

Фишът му бил съставен на основание чл.98 ал.1 т.1 от ЗдвП - „Престоят и паркирането са забранени на място, където превозното средство създава опасност или е пречка за движението или закрива от другите участници в движението пътен знак или сигнал“.

Дали случаят на Ивайло Йовчев попада в този текст, може да прецените сами от снимките.

Специалисти по пътния контрол обаче коментираха за „Екип 7“, че при липса на придружителен знак, забраняващ паркирането, основания за санкция няма.

Само ден след случилото се пък, някой побърза да освежи боята на скобата, нищо чудно вече да се е сдобила и с табела.

Мила КЮЛЮМОВА