Търсене

Начало Политика ГЕРБ и ДПС се заинатиха кой да ръководи РИК – Разград
ГЕРБ и ДПС се заинатиха кой да ръководи РИК – Разград
29 March 2019

Вчера в Областна администрация – Разград се проведоха консултации за състава на Районната избирателна комисия /РИК/ за провеждане на избори за членове на Европейския парламент от Република България на 26 май. Присъстваха местните ръководства на парламентарно представените партии и на коалиции и партии, които имат членове на европарламента, но не са в състава на настоящото Народно събрание.

29_03_2019_izbori2.jpg

В началото бе уточнено, че РИК в 18-ти Разградски избирателен е от 13 души, но заедно с формациите, които не са парламентарно представени, тя ще бъде от 15 членове. Квотите са следните: ГЕРБ – 5, коалиция „БСП за България“ – 4, ДПС – 1, коалиция „Обединени патрити“ - 2, „Воля“ - 1, „Реформаторски блок“ - 1 и коалиция „България без цензура“, ВМРО – БНД, ЗНС, „Гергьовден“ - 1.

След обявяването им, областните лидери на ГЕРБ, ДПС и БСП Валентин Василев, Севгин Шукри и Наско Анастасов поискаха председателското място да бъде за техен представител. По време на консултациите Анастасов първо заяви, че е склонен и на секретарското място, а после допусна като вариант БСП да има само зам.-председател.

Въпреки дадената 10-минутна почивка обаче представителите на ГЕРБ и ДПС останаха непреклонни в исканията си. Накрая бе решено протоколът от консултациите да бъде изпратен в Централната избирателно комисия, която да утвърди окончателно състава на РИК – Разград и най-вече да определи председателя и втория зам.-председател.

Ето списъкът, който ще бъде внесен в ЦИК: ГЕРБ – Радка Башакова /номинирана за председател/, Юлиян Стойчев, Ралица Костова – Цветанова, Николай Инков и Диана Йорданова; БСП – Савина Миткова /предложена за председател с опции за секретар или зам.-председател/, Катинка Матеева, Любица Бочева и Иван Борисов; „Обединени патриоти“ - Драгомир Русев и Светлана Неделчева; ДПС - Хабибе Расим /номинирана за председател/; „Воля“ - Сюлбие Ибрямова; „ББЦ, ВМРО-БНД, ЗНС, „Гергьовден“ - Антон Монев; „Реформаторски блок“ - Нермин Станева.

 

Димитър КИРИЛОВ