shadravan.jpg new_ekip7.jpg
 
 

Търсене

Начало
Разград е назад по икономика и пръв по заплати
25 March 2019

Данните за развитието на българската икономиката по области за 2017 г. бяха публикувани от националната статистика наскоро и макар да идват с две години закъснение, тъй като е нужно по-дълго време за събирането и обработването им, от тях могат да се извадят интересни изводи и тенденции.

Пропастта между Северна и Южна България продължава да се увеличава. Резултатът от първите десет години в Европейския съюз е, че на юг от Стара планина се създават цели 75% от брутния вътрешен продукт на страната срещу само 25 % от север.

25_03_2019_seitba.jpg25_03_2019_pari.jpg

Разград е назад по икономическо развитие и по брутния вътрешен продукт, който дава. Брутният вътрешен продукт на човек от населението през 2017 година в областта е 9000 лева при 14 280 лева средно за страната, показват публикуваните данни, цитирани от „Капитал“. С други думи, областта ни е сред изоставащите местни икономики у нас, като изостава по ключови показатели като инвестиции, околна среда и демография.

На фона на всичко това обаче Разград е в челните места по заплати, заедно с Пловдив и София. Как става това? Обяснението е просто и е само с две думи: програмисти и футболисти.

Стане ли дума за заплати в България, една от първите асоциации са високите възнаграждения в столицата, която и преди десет години, и сега, е лидер.

По растеж на средните заплати обаче вече напред излизат Пловдив и Разград с близо 150% увеличение към 2017 г. спрямо десет години по-рано.

Секторът с най-висок ръст на възнагражденията в града на тепетата е информационните и комуникационните технологии, където брутните месечни заплати към 2017 г. се увеличават повече от три пъти до малко над 2 000 лева, а броят на наетите се повишава с 1700 души до близо 4 000.

Разград е много по-интересен случай. Разбивката по икономически сектори показва, че през 2017 г. най-високата средна месечна заплата в областта е в сектор „Култура, спорт и развлечения“ - 4550 лева, което е фрапантен ръст спрямо 396 лева за същите дейности през 2008 г.

В сектора са наети едва 550 души и е повече от ясно, че скокът се дължи на ПФК „Лудогорец“ - освен скъпоплатените футболисти клубът предлага високи за областта заплати и на специалистите, които се занимават с детско-юношеската школа, на обслужващия и на административния персонал.

Сметката е съвсем ясна.

В сектор „Култура и спорт“ статистиката наблюдава заплатите на работещите в него 550 души. Ето какво излиза, ако от тях 150-200 са футболисти и служители на „Лудогорец“, а останалите 350-400 са библиотекарки, цигуларки и други културтрегери.

При фонд за заплати от около 25 000 000 лева годишно /данните са от публикуваните отчети към този период/ двестате футболисти и футболни служители вземат общо на месец около 2000000 - 2100000 лева. Триста и петдесетте библиотекарки и прочие бедни и гладни културтрегери пък вземат общо на месец не повече от 400 000 лева. Като се тегли чертата, сметката е съвсем вярна – средно на човек наистина се падат около 4 500 лева.

Нещо като оная история с шефа: шефът яде кюфтета, аз постен боб, но за статистиката менюто на двама ни е боб с кюфтета.

Огромният фонд работна заплата на „Лудогорец“ променя картината не само в сектор „Култура, спорт и развлечения“, а изобщо във всички сектори. Затова и средната месечна заплата, която се обявява напоследък за Разградско е 1100-1200 лева, пък повечето от работещите си знаят, че вземат доста по-малко.

Очевидно още дълго народът ще яде предимно постен боб, а не боб с кюфтета, както казва статистиката. За да се подобри менюто, трябва и икономика – само футбол не стига, нужни са умна политика и читаво управление...