Търсене

Начало История Футболът и футболното съдийство в Исперих, този „бамбашка“ град
Футболът и футболното съдийство в Исперих, този „бамбашка“ град
25 March 2019

В днешните модерни времена интернет-свободата ни обрича на физическа и умствена леност и това много, много тревожи. Предпочитаме да хлътнем във фотьойла, да кликнем тук-там с мишката и да потънем в един безкраен виртуален свят. Всичко се предлага лесно, предъвкано и смляно. Няма нужда да мислим самостоятелно и се отдаваме с томително пренебрежение на манипулациите.

25_03_2019_sadii_1.jpg

Накрая, когато вече си се схванал, скапал и разложил, ти минава неочакваната мисъл, че тотално си затъпял. Дългото пребиваване в социалните мрежи, по мое скромно мнение, може да промени поведението ти и да загубиш енергичното отношение към живота. Ето защо ще спра да философствам и ще се върна пак към футбола, макар и само на провинциално ниво. По точно на футболното съдийство – такова, каквото го имаше до 1994-95 г. в Исперих – този „бамбашка“ град, както го наричаше един мой приятел. Сега вече му палим свещ на съдийството в Исперих, но „каквот-такоз“.Това е положението.

Припомням на редовния читател на областния вестник, че исперихчанинът Георги Дончев направи архив за съдийството в града. Днес завалията гледа отгоре и сигурно се чуди какво става с футбола в града и къде са съдиите.

25_03_2019_sadii_4.jpg

Архивите не са съхранили документи за първите прояви на футболно съдийство. Всичко е по спомени на граждани и то от времето, когато градът вече не е бил Кеманлар, а Исперих. В началото двубоите са се провеждали под „вещото“ ръководство на „най-големия“ познавач на тази игра. Обикновено – един от играещите. След много препирни се е стигало до компромиси – хайде, има дузпа, или хайде, няма дузпа. И така.... При околийските първенства съдийството се поемало от администраторите на проявите. По спомени на живи участници първият курс за съдии в Исперих е организиран през 1949 г. След 1954 г. съдийската колегия в селището поема ангажимента да провежда такива курсове веднъж на две години, а по-късно и ежегодно. В началото нямало много мераклии. Местните запалянковци и зевзеци не пропускали случай да ги задяват, а някои ги псували, когато допуснат грешки – особено на контролни срещи. Веднъж подобна среща на отбори в Исперих е свирила и Бойка Панджарова от Завет – първата жена футболен съдия в България. Да бих могла да присъствам на тази среща, като познавам делиорманската психика на кеманларци /да ме прощават!/...

25_03_2019_sadii_3.jpg25_03_2019_sadii_2.jpgПрез 1959 г. исперихски съдии се включват в ръководството на футболни двубои от окръжното първенство на тогавашния Разградски окръг. Това подлага колегията на известни зависимости, които остават доста време. Арбитрите от Исперих участват в редица регионални семинари за преквалификация в Разград – местноста Пчелина и във Воден. Слушат беседи от изтъкнати съдии като Митко Чуков, Атанас Ставрев, Димитър Руменчев, Стефан Константинов и др. Започват да покриват и съответни нормативи. След 1962 г. дейността на колегията се активизира. Към футболната Темида се привличат кандидати и от селата. Исперихски съдийски бригади започват да ръководят мачове в Силистренски окръг, където завоюват авторитет със всеотдайност. В защита на това ще спомена известния случай, когато съдията Ненко Миланов пропътувал с велосипед разстоянието от Исперих чак до Тутракан, за да ръководи мач. На колегията от Исперих са поверявани мачове двубои от „Б“ и „В“ групи, а също в зоновите юношески групи. През 1987 г. за първи път ръководството на колегията разработва вътрешни правила за нейната работа и методика за оценка на съдиите. Съществувало е правило, че съдиите не могат да получават футболен наряд, ако не са участвали в мероприятия за физическа подготовка. Правилата често се пренебрегвали и се виждало как съдиите изплезват език към края а срещите. Но интересното е, че към правилата проявили интерес колегии от Разград, Варна, Търговище и Шумен.

Председатели на съдийската колегия в Исперих ставали хора с организационни способности - Росен Росенов, Тодор Малчев, Михаил Сираков-Летеца, Кальо Колев, Петър Петров, Георги Дончев и Румен Мичоров. Исперихчани признават и продължителната и обективна съдийска дейност на Петър Пашев, Ненко Миланов, Ботко Аврамов, Стоян Димитров-Кембера, Христо Джукелов, Йордан Краев-Тарзана, Кальо Колев,, Иван Раданов, Илия Бойчев, Махмуд Шакиров, Ангел Николов, Асен Амзов и още много арбитри.

Особено активен период на колегията е времето от 1975 до 1987 година. Тогава ентусиастите от Исперих са осигурявали компетентно ръководство на общинското първенство по футбол с 18 отбора. Също и съдийски бригади за окръжни и зонови първенства. Броят на активните съдии в този период е надвишавал 30 души. След 1987г интересът към съдийството спада. Каква е причината и Георги Дончев /собственик на архива/ се чуди. При такава обилна информация, при толкова успехи изведнъж младежите се дърпат и не проявяват интерес. Причини много – обективни и субективни. А може би времето – други интереси, забавления, апетити и стремления. Жалко, че се губи една динамика, една енергия обединяваща исперихчани. Вдъхваше им увереност, че са част от общото, принадлежаха към цялото. А Георги Дончев завинаги е събрал и записал имената на всички футболни съдии и те са 104 на брой.

Днес, като отида на стадиона в Исперих, усещам едно особено присъствие-отсъствие. Сещам се за времето, когато пейките се пълнеха, реферите със знаменцата тичаха по терена, а футболистите, събрали цялата си енергия, се раздаваха за удоволствие на запалянковците. Чуваха се подвиквания, смях и някоя попържня, разбира се. Малко боли от спомена. Да беше заменено това време с нещо друго, но пак обединяващо, жизнено и изпълнено с физическа и умствена енергия. Може би ще стане. В бъдеще, някой, от някъде. Или необяснима енергия от земята ще вдъхнови хората за доброто от миналото. Това добро, което ги е карало да се чувстват граждани на този особен, специален и много характерен с невероятното си минало и с малко застиналото си настояще град - Исперих.


Милена НИКОЛОВА


Исперихските съдии през 1959 г.


Съдии и футболисти през 1967 г.


Бригади от Исперих често свирят мачове в Силистра


Петър Пашев – един от ветераните на футболното съдийство в Исперих