Търсене

Начало Култура Художниците празнуваха 50-годишнината на Представителството си в Разград
Художниците празнуваха 50-годишнината на Представителството си в Разград
06 March 2019

Художниците от Разград към Съюза на българските художници отбелязаха 50-годишен юбилей на местното представителство. В ХГ „Проф. Илия Петров“, където по този повод бе открита изложба, в Разград се събраха официални лица, творци, представители на многоликата разградска интелигенция и много гости. Гости на събитието бяха кметът д-р Валентин Василев, заместник-кметът Галина Георгиева, председателят на Общинския съвет Разград Надежда Радославова и зам. областният управител Евгени Драганов.


06_03_2019_hud-2.jpgЮбилейната експозиция е подредена в две зали на галерията в два раздела – в първия има 63 съвременни творби на 22 автори, а във втория - 43 творби на 23 автори от фонда на художествената галерия.

06_03_2019_hud-3.jpgТодор Тодоров, директор на галерията, откри събитието и даде думата на Петко Антонов – председател на групата на СБХ – Представителство Разград, който направи ретроспекция на творческия живот на групата и на художниците в града през изминалите 50 години. Отправи специални благодарности за съдействието към Община Разград и лично към кмета д-р Валентин Василев, също и към ръководството на ХГ „Проф. Илия Петров“ в лицето на Тодор Тодоров. Благодари на всички организации и граждани, които бяха съпричастни с подготовката и реализирането на изложбата.

Последва почитане паметта на разградски творци, които вече не са между живите: Димитър Арнаудов, Борис Цаков, Надя Христова, Иван Филчев, Вежен Димитров, Велко Велков, Владислав Бабаров, Веселин Парушев, Желязко Йорданов, Ели Неделчева, Катю Катев, Стефан Цонев, Стоян Жечев, Христо Велчев, Христина Хаджииванова, Стефан Бобев, Радослав Дуков.

В залата присъстваше доайенът Васил Карадимов, който поздрави развълнувано художници, гости и всички съпричастни с изобразителното изкуството. „Разград винаги е бил център на мощен творчески енергиен център с известни и водещи художници в страната и в света“, каза Карадимов, като пожела да се съхрани постигнатото, да се подкрепят творците и да се предава натрупаният художествен опит на младите поколения.

През изминалите 50 години длъжността творчески секретар-председател се е изпълнявала от

Димитър Арнаудов, Веселин Парушев, Васил Карадимов, Велко Велков, Тодор Тодоров,

Христо Велчев, Стефан Цонев, Данаил Цонев и Петко Антонов.


Димитър ПЕТРОВ