Търсене

Начало Култура Шампионският дух от Лудогорието се пренесе в..."Недев арт", под Аязмото
Шампионският дух от Лудогорието се пренесе в..."Недев арт", под Аязмото
06 March 2019

Изложба от висша класа под наслов "Възрожденска България" влезе в ролята на предвестник на пролетния сезон в младата старозагорска художествена галерия "Недев арт". В салона, намиращ се на ул. "Иречек" 38, бяха подредени тридесетина живописни платна на талантливия и доволно утвърден художник от Разград Орхан Исмаил. Любопитното е, че той по съвместителство е и... "строг" директор на СУ "Св.св. Кирил и Методий" в Самуил!


06_03_2019_orhan-8.jpgОрхан е роден в сърцето на Лудогорието, в град Исперих, а любовта към изобразителното изкуство е семейна черта, направо ген. Баща му Исмаил е самоук художник и още от детска възраст помага на децата си Орхан и брата му близнак Осман да овладеят четката, като ги запознава с техниката на рисуване и как да пресъздадат света, който ги заобикаля...

"Рисувам от малък, а страстта ми към това занимание не е преставала и за миг!". Любовта си към красотите на България и нейната уникална възрожденска архитектура - Стария Пловдив, Златоград, Созопол, търновските чаршии, Копривщица и т.н. е била само предтекст за нарочната изложба в "Недев арт". С експозицията творецът откровено сподели, че винаги рисува, за да изрази по-добре себе си. Орхан е категоричен, че не правилата и техниките в рисуването са важни, а вдъхновението.

06_03_2019_orhan-7.jpgТой завършва Хуманитарната гимназия в Разград с профил "Изобразително изкуство", а след време се дипломира като магистър по изобразително изкуство със специалност "скулптура" в Шуменския университет "Епископ Константин Преславски". Не крие обаче страстта си към живописта - висшия пилотаж в изобразителното изкуство. Казва, че рисуването му дава свободата да бъде себе си: "Най-добре се чувствам в ателието си, пред платното с моите четки и бои. Така разбирам аз щастието!" И дяволито допълва, че е нужен и... талант.

"Точно десет са самостоятелните изложби на Орхан Исмаил досега и почти толкова са участията му в чужбина - Брюксел, Одрин и т.н.!", заяви с респект към колегата си галеристът Светлозар Недев. Той подчерта, че всички изложени картини са рисувани специално за "заралийската" експозиция. И може би този факт се оказа преломен, защото за броени минути почти една трета от изложбата беше разпродадена, а една от картините намери своя нов адресат в Мюнхен, Германия.

Иначе старозагорската бохема - видни културтрегери, преподаватели и служители на Тракийския университет, партийни и такива на НПО-та функционери, както и запалени колекционери на произведения на съвременното изкуство, - веднага откри допирни точки в представените творби на автора с ненадминатия старозагорски художник Тодор Калпакчиев и с някои живописни работи на Пол Гоген...

Последва резонното удостояване на твореца от Северна България с грамота от куратора Светлозар Недев, традиционния камбанен звън, даващ старта на всяка проява в културната институция, както и много, много шеги. Най-сочната от тях беше, че загубилият напоследък форма футболен шампион "Лудогорец" е намерил кой да го замести със страшна сила под Аязмото. Само че не на футболния терен, а в галерия "Недев арт", разбира се.

Като красив завършек на незабравимата вечер пък дойде финият жест на Светлозар Недев, който подари своята предпоследна бутилка колекционерско вино "Петер Халф" на Орхан Исмаил. Със заръката още от сега да стяга следващата си изява в Града на липите! Или той, или пък неговият брат...


Георги ГЕРЕНОВ

в. „Старозагорски новини“, специално за „Екип 7“