Търсене

Начало Искам думата Г-н Василев, Вие хората в „Орел“ за толкоз прости ли ги мислите?
Г-н Василев, Вие хората в „Орел“ за толкоз прости ли ги мислите?
01 March 2019

На проведената преди дни извънредна пресконференция кметът на Разград Валентин Василев разяснени изпълнението на проекта за благоустрояване на квартал „Орел“ и изрази недоволство за това как хората много неправилно протестирали, че се изсичат дървета.


01_03_2019_rusev.jpg

01_03_2019_orel-2.jpg

Като си спомним какво откриване беше там на този проект, какви копки се правиха от кмета, какви слова и благодарности се отправяха от областния управител към кмета за спечелването на този проект, големите благодарности и към европейските данъкоплатци за финансирането му... и ето, тъкмо сега, когато работата е напреднала, гражданите от квартала започнали да негодуват...

Започнали да се оплакват, че някакви си 20-30 дървета ще се отсекат, че рекламни табели закривали терасите им, на всичко отгоре и се паркирало по тротоарните площи....

Абе, господин кмете, Вие за пръв път ли излизате от своята канцелария и чак сега ли това Ви е направило впечатление? Ами то паркирането по тротоарите и влизането и паркирането в забранени зони си е ежедневие в нашия град. Очевидно нито на Вашите хора, отговорни за обществения ред в града ни, нито на органите на КАТ тези събития им правят впечатление, защото решителни мерки няма.

Интересно е как гражданите от "Орел" ще приемат думите на кмета, че някои хора нямали квалификацията да дават мнение.

Обидно е!

01_03_2019_faks.jpg Първо, не всички са длъжни да мислят по един и същи начин с кмета, нали? Всеки човек вижда посвоему нещата и има свое мнение. Особено по-възрастните хора от квартала, защото те сами, със своите ръце са облагородили голите поляни след построяването на жилищните сгради. Докато кметът е ходел още в детската градина, тези хора са засаждали дървета, правели на добра воля цветни градинки в междублоковите пространства. Тогава се е спазвала и традицията, когато в семейството се роди дете, родителите да засаждат дръвче. И с години са го обгрижвали, заедно с рожбите си...Болно им е сега на тези хора, вече в напреднала възраст, да гледат как тяхното дърво, израсло в годините с децата им, се отсича и премахва. Това са спомени, особено мъчителни сега, когато децата им са далече зад границите на България и те са сами.

Да, необходима е санитарна сеч. Дърветата остаряват, клоните изсъхват, трябва да се подмладяват короните. Но нали уж като санитарна и необходима сеч бяха изсечени миналата година всички дървета по поречието на река Бели Лом в източната част на града? Уж щяло да се чисти коритото на реката...Добре, ама идете и вижте колко е почистено. Много по-зле е даже. Фирмата, която трябваше да почисти коритото, само отсече и си взе тополовите трупи и не само че нищо не почисти, ами остави огромни камари от клони и сега нещата са много по-зле отпреди! Кой ще чисти сега клоните и кой ще плаща?

Е, как народът да повярва, след като много пъти е подхлъзван? Чак толкова наивни и прости хора няма! Като виждат хората каква я свършихте по Лома, г-н кмете, как да Ви вярват, че ще я свършите сега по-добре в „Орел“?

Да, винаги е по-лесно на един проектант да работи върху чист терен без застройки, но нека помислим повече и за хората, обитаващи тези пространства, и да се съобразяваме повече с тяхното мнение.

В интернет бе посочено, че ръководителят по изпълнението на проекта в „Орел“ е същият от реконструкцията на централната градска част преди години. Не знам каква е неговата „квалификация“, но не ми се вярва да е такава, че да позволява изсичане на съществуващите дървета в квартал „Орел“. А защо пък въобще такова изсичане е позволено да се заложи в проекта? Създаването на зелена и достъпна градска среда за жителите на града не бива да нарушава естествената зеленина на площите и да води до унищожаване на съществуващи дървесните видове. Не е ли редно проектантите да се съобразяват с това?

Много от гражданите си спомнят какво представляваше улица „Кирил и Методий“ в града ни преди „реконструкцията“ - големи и здрави дървета, с прохладата през горещите летни дни, с аромата на цветовете им през пролетта. Какво стана там после? Някой специалист с голяма „квалификация“ разпореди изсичането им и ги замени с някакъв храсталак в смешни пластмасови кофи. Стояха там няколко седмици, после изчезнаха. Бетонирани бяха и оставените отвори за засаждане на нови дървета и с това изчезна и надеждата, че някога там ще има дървета. Бетон покри надеждите на гражданите!

Ако по тази улица имаше някакви сгради с голяма архитектурна забележителност и дърветата създаваха проблем за разглеждането – да, можеше да се съгласим с оформление на короните, но въобще не беше така. А ето че и сега се получава нещо подобно...

Всъщност, доста интересна практика имаме ние в Разград! Вместо всеки кмет да се учи от грешките на предишния и да не ги допуска, то всеки нов, веднага след избирането си, забравя гръмките обещания за промяна и продължава „делото“ на предходника си, дообогатявайки го със свой „принос“. И на свой ред разочарова хората, които са имали очаквания за промяна и т.н., и т.н.

Докога така?


Радослав РУСЕВ

Снимки: архив на автора


Миналия кмет на Разград Денчо Бояджиев изсече здравите и хубави дървета по „Кирил и Методий“ и това със сигурност бе една от причините да не бъде избран отново. Наследникът му Валентин Василев, вместо да се поучи от грешките на Бояджиев и да не ги повтаря, сега прави нещо подобно в квартал „Орел“. Че и се сърди, дето хората били недоволни...


Миналата година с цел да бъде почистено коритото на Лома бяха изсечени тополите в източната част. Не само че не беше почистено, ами стана по-зле, тъй като бяха изнесени само трупите, а огромните камари клони останаха. Как да повярват сега жителите на „Орел“, че след отсичането на готовите здрави дървета ще бъдат засадени нови и въобще ще стане нещо много хубаво, след като виждат как понякога намеренията са едни, а резултатите - съвсем други...