Търсене

Начало Искам думата Разград - там някъде в мрака на миналото...
Разград - там някъде в мрака на миналото...
01 March 2019

Наскоро се случи да се прибирам с колата от Шумен, по време тъмно, като в рог, вееше снежна виелица - зимна приказка... Не се вижда ни маркировка, ни път. И се получи така, че за малко да подмина първото отклонение (до бензиностанция „Петрол“) към Разград, въпреки че минавах оттам за може би хиляден път. Тогава ми направи впечатление - по нищо не личи, че в непосредствена близост съществува областен център на Република България.

01_03_2019_lampi_1.jpg01_03_2019_lampi_2.jpg

И се замислих: как ли би ни открил случаен замръкнал гост, решил да ни посети без GPS?

Както се казва в една реклама, „но това не е всичко"!

Но нека го кажем така: районът е зле и денем, и нощем!

Чудесно за трибагреника, дето го има, но дотам...

В опит да заредиш гориво на бензиностанцията ти става ясно, че пътната настилка е за „или марсоход, или гориш“. Ако пък, недай си боже, се наложи това да става в дъжд и сняг, се прибираш в колата мокър до кости, щото козирка като „в цивилизацията" - няма! Визията на сградата я оставям настрана /може би идеята на собствениците е „атракционна“ препратка към 60-те и 70-те години на миналия век, без особено желание за поддръжка. Що е така - нямам обяснение, може би това е нагледен пример за неудачни публично-частни взаимоотношения.

Дали да не опитаме да променим нещо? Струва ми се, поне входът към града е възможно да се „осветли“, като се инсталират, да кажем, по пет пилона със соларно осветление от двете страни на път Е70 и самото кръстовище - имаме примера в античния Абритус - ни ток харчи, ни чак такова вложение трябва. А резултатът би бил: безопасни маневри вечер и приветлив вид на входа към областния град.

Подобно развитие, може би е редно да се замисли и на опасното кръстовище на Шумен – Русе с пътя за Исперих.

Добре е вече да правим опит за плавни стъпки към ХХI век, ако и да е минала близо четвъртинка от него.


Косьо КОСЕВ


Образцова бензиностанция и пътят към нея


Вечер. Тук някъде е Разград...