Търсене

Начало Новини Валентин ВАСИЛЕВ: Премахваме 22 дървета в жк „Орел“, но засаждаме 1240
Валентин ВАСИЛЕВ: Премахваме 22 дървета в жк „Орел“, но засаждаме 1240
25 February 2019

Няколко часа след като в петък жители на квартал „Орел“ в Разград се възпротивиха на отсичането на дървета, за което пишем подробно в съседния материал, кметът Валентин Василев свика спешно пресконференция, на която изложи позицията на общинската администрация по казуса. На нея присъстваха зам.-кметът Галина Георгиева, шефът на дирекция „Програми и околна среда“ Недим Тахиров и ръководителят на проекта за паркоустрояването на жк „Орел“ Ивайло Ганев.


25_02_2019_durveta.jpgВ началото кметът уточни, че проектът предвижда премахването на общо 22 дървета. За сметка на това обаче се предвижда да бъдат засадени 1 240 броя иглолистни и широколистни дървета, 1 300 броя цъфтящи и с опадливи листа храсти, над 1 500 метра живи плетове.

Василев прикани гражданите да не смесват санитарната сеч, която също се извършва в квартала, с отстраняването на дървета по проекта. Тя се прави с цел оформяне на корони и превантивни действия срещу увреждане на трети страни – имущество и комуникации.

Градоначалникът заяви, че е наясно, че няма как на всеки един човек всичко да бъде по вкуса, и припомни случаят, при първата копка на проекта, как една госпожа се оплакала, че билбордът, който представя проекта, хвърлял сянка на апартамента ѝ.

„Чрез възпрепятстване на строителните дейности от гражданите се бави изпълнението на проекта, което е за сметка на неговото приключване“, коментира още кметът., който допълни, че при забавяне се налагат финансови наказания. Той прикани гражданите, които следят за изпълнението на проекта отблизо и изказват мнения без да имат нужната квалификация, да сигнализират и за случаи, при които вече се руши направеното. Василев посочи, че вече има откраднати дървета от новозасадените, че поставените нови кошчета се търкалят, а върху новоизградени бордюри се паркират автомобили. Показа и снимки на паркирал джип върху изграждана в момента зелена площ в жк „Орел“ и допълни, че някои от зелените площи се ползват за засаждане със зеленчуци, но по проекта тези градинки подлежат на облагородяване.

Недим Тахиров обясни как дърветата в този квартал са засаждани преди години без план, без да се вземат предвид отстояние от сгради, комуникации, подходи. „Кореновата им система също руши, надига асфалта, тротоарите и бордюрите. Ежедневно в Общината идва някой, който иска дадено дърво да бъде премахнато, защото му пречи“, уточни още Тахиров и допълни, че проектът е за паркоустрояване на зелени площи и няма как да ощети зелените площи там, а само ще ги обогати.