Търсене

Начало Оживление Румен Колев улови скоростта на намибийски гепард
Румен Колев улови скоростта на намибийски гепард
25 February 2009

Нищо не е в състояние да ограничи творческия размах на разградския таксидермист Румен Колев. За него се знае, че никое животно не е успяло да го постави в невъзможност да го препарира. Но това вече не е достатъчно за Румен. Той търси нови предизвикателства. И едно се появи тия дни в работилницата на препаратора. Млад гепард, отстрелян от варненски бизнесмен. Нашият съгражданин е получил поръчка да “постави” най-бързото животно в обичайната за него среда. А хищникът е бил отстрелян на сафари в Намибия.

 

25_02_2009_gepard.jpgСтойността му е около 4000 евро и е малка част от трофеите на бизнесмена. В своя актив “точен мерник” той има още рядката антилопа сейвър, която на всичкото отгоре се оказва и трофей на стойност 10 000 евро. Та, царят на скоростта, както наричат гепарда, ще бъде поставен тъкмо в такава компания.

Както вече казахме, конкретният екземпляр най-бърза котка е бил застрелян на сафари в Намибия. Животното е типичен за вида си представител с издължени задни крайници. Гепардите развиват скорост до 140 км в час, а продължително време могат да поддържат скорост до 120 км в час. Ускорява от 0 до 100 км за 3 секунди. Това е нещо непосилно за повечето съвременни автомобили. Животното при Румен е простреляно в сърцето от чакало. Примамката е била антилопа импала.

Другата идея на Румен Колев е по-мащабна и е свързана с отстреляния наскоро огромен американски бизон. Той подготвя перформънс, който условно може да се нарече група от бизон и три вълка. Знае се, че единствените врагове в природата, които дръзват да нападат рогатите и то с частичен успех, са вълците. Тъкмо тази неравна борба ще пресъздаде препараторът в своята диорама. Вече е намерил два вълка с внушителни размери. Бизонът е на линия. Трябва му само четвъртият участник в шоуто. А то е замислено по холивудски със звукови и светлинни ефекти. И най-малките подробности са изпипани. Вече са готови дори разпръснатата имитация на вълчи черва наоколо. Осветени по подходящ начин, вдигащи пара. На зрителя няма да бъдат спестени дори звуковите ефекти от хъркащите предсмъртни стенания на вълците. Ще липсват само ужасните миризми, които съпътстват подобни битки.

След като диорамата “Вълчи лов на бизони” бъде готова, Румен Колев ще я представи на разградското гражданство по типичния за жанра перформънс начин.

 

Сергей ДОЧЕВ