Търсене

Начало Спорт Дядо и внуче заедно посрещат гости на имен ден
Дядо и внуче заедно посрещат гости на имен ден
07 January 2008

Навръх Йордановден потърсихме един виден наш съгражданин, който с кариерата си е предизвиквал взрив от местна гордост у всеки разградчанин – бившия футболен съдия Йордан Йорданов. И както си му е редът, сварваме го на маса.
 

Честит имен ден, господин Йорданов!

О, бъркаш числото. Тук сме двама Йордановци. Аз и внук ми.

На днешния ден повече лични или професионални успехи ще си пожелаеш?

Повече лични поздравления получих. Пък и аз съм радостен, тъй като моето име е предадено на един друг Йордан.

На малкия какво му пожела?

На малките какво се пожелава, да е здрав и да расте. Да се радва на вниманието и грижите на родителите, дядовците и бабите. Няма по-голяма радост децата ти да са в ред, внуците да са живи и здрави.

Говориш като истински дядо.

Ами, такъв съм си. На всеки в живота му идва и тази радост.

Няколко думи в професионален план?

Имам фирма за търговия. От една година съм дистрибутор за България на американски тор “Биолан”. Опитвам се да го наложа в региона. Сега той става все по-актуален във връзка с биологично чистото земеделие.

А футболът?

В момента съм го оставил на заден план. Новата работа изисква много време и енергия. Единственото, което засега ме свързва с него, е, че ходя като съдийски наблюдател в “А” група. Помолиха ме, това не можах да откажа. Специалистите в България не са чак толкова много.

Приключи ли с ангажиментите в София?

Да, напуснах футболно-съдийската комисия.

Значи ще можеш като страничен наблюдател да оцениш процесите, които стават там. Много хора издигат глас срещу Борислав Александров.

Гласове срещу някои винаги ще има. Въпросът е тези гласове дали са основателни. Не мога да кажа дали сега е добре, или като се махне ще стане по-добре. Но има някои принципни положения, наложени от ФИФИ и УЕФА, които в България сега не се изпълняват. Например в УЕФА някой съдия се изложи, съдийските комисии на Германия, Англия, Италия никога не тръгват да го плюят. Просто известно време той не получава назначения. По това всички разбират, че е наказан. Един пример с нашия Антон Генов. Той се изложи веднъж в Европа и дълго време УЕФА не му дава мачове.

Няколко думи за нивото на регионалното ни съдийство.

Мисля, че нещата вървят добре в нашия регион. Нашата съдийска комисия е предприела курс към подмладяване. Въпреки това аз през есента не чух някъде да има сериозни оплаквания срещу съдии. Всички оценяват, че тези млади съдии допускат грешки, но те не са тенденциозни в полза на някой отбор. В този ред на мисли считам, че ОС на БФС – Разград в лицето на Ст.Райчев и съдийската комисия в лицето на М.Георгиев са свършили много добра работа. В подкрепа на тези мои думи е фактът, че в първенството на Разградска област играят 18 отбора и има млади съдии, които го обслужват на необходимото ниво.
И накрая, искам в този радостен за мен ден да благодаря на всички мои приятели, които ме поздравиха за именния ден и аз от своя страна им пожелавам здраве и успехи.

Сергей ДОЧЕВ