Търсене

Начало Искам думата За ритуалите и времето – какво може да се промени в Разград
За ритуалите и времето – какво може да се промени в Разград
08 February 2019

Преди години имаше една реклама: „Традициите не са това, което бяха“. Сетих се за нея, след като на 28 януари т.г. по време на поднасянето на венците пред мавзолея-костница в Разград моята 6-годишна внучка, която, особено в началото, гордо размахваше националния трикольор ни запита: „Докога ще продължава раздаването на венци“, та се наложи да я изведем и на друго място да изчакаме зарята, а впоследствие и да й обясняваме разликата в термините.


08_02_2019_stamen-mateev.jpgИ действително става малко отегчително да гледаш група от двама-трима души, след обявяване, да преминават бавно, под звуците на духовата музика, през площада 76-те, а за някои и повече крачки от изходния пункт до паметника, което отнема от една минута до минута и двадесет секунди. Тази процедура ще се повтори и на 3-ти март.

При ритуала в останалите национални празници, като изключим 24 май, венците и цветята се поднасят на Военния паметник и разстоянието, което се преминава е двойно по-късо, а и практиката показва, че тогава венците са по-малко и церемониалът не тежи.

Затова предлагам на общинската управа, организатор на събитията, следващите официални лица и граждани, които ще поднасят венци и цветя, да се обявяват и тръгват, когато предхождащите ги стигнат до средата на изминаваното разстояние. От съкращаването на това време нито подвигът на тези, които са отдали живота си за една велика кауза, нита нашата почит към тяхната памет, ще станат по-малко значими.

 

 

Стамен МАТЕЕВ

възпитаник на ШЗО „Хр.Ботев“, Плевен