Търсене

Начало Искам думата Кога Общината ще си премахне незаконните пешеходни пътеки?
Кога Общината ще си премахне незаконните пешеходни пътеки?
04 February 2019

Кога Община Разград ще премахне незаконните пешеходни пътеки, нашарени през няколко метра в идеалния център? С този въпрос дойде в редакцията на „Екип 7“ миналата седмица известният разградчанин Станимир Йорданов.

Бившият футболист на „Лудогорец“ и собственик на бар „Силвена“ призна, че е бил провокиран да повдигне въпроса, след като отнесъл 50 лева глоба от полицията за неправилно паркиране. Случката се разиграла до входа на градския пазар, по думи на Йорданов на паркомясто от така наречената „синя зона“.


04_02_2019_stanimir-iordanov-katila2.jpgОказало се, че задната гума на джипа му, вероятно заради по-големите габарити на автомобила, е застъпила пешеходна пътека. Патрулиращи в района униформени фиксирали нарушението и го документирали.

Държа да уточня, че нямам никакви претенции към полицаите, те хората си вършат работата и следят да се спазва законът. Нарушил съм го, ще си платя. Имам претенции обаче към броя и законността на пешеходните пътеки точно в тази част на града. Можете ли да сметнете на една обиколка колко глобени има, след като от зебри няма място за спиране?

От кръговото кръстовище пред блок „Пеперуда“ до входа на пазара под детската ясла, има 16 пешеходни пътеки. Това е маркировка в рамките на около 650 метра, коментира Станимир Йорданов.

Разказа, че по въпросния участък минава ежедневно и пътуването, за което според Гугъл мапс са нужни 2 минути с автомобил, на него му костват 10. Забелязал още, че когато е с бус и се наложи да спре между две пешеходни пътеки, за да пропусне минувачите, е в нарушение отвсякъде – и предните, и задните му гуми застъпвали зебрите на кръстовището.

04_02_2019_stanimir.jpg

Крайно време е Общината да вземе мерки, да си преразгледа организацията на движението и да заличи част от безбройните пешеходни пътеки. Проблеми има и на други места в града, има светофари на които могат да бъдат поставени допълнителни секции, а смяната на сигнализацията да се преизчисли спрямо натовареността на движението. Очевидно обаче между институциите няма комуникация, а от това страдат гражданите, каза още Станимир Йорданов.

Разградчанинът припомни, че още в началото на миналата година институциите са обявили, че започват проверка за законността на пешеходните пътеки. Дали тази проверка е приключила и какви са резултатите от нея обаче, никой не знае.

Питам, ако се окаже че тези пътеки са незаконни, на мен някой ще ми върне ли 50-те лева, които платих, завърши риторично Йорданов.

 

Мила КЮЛЮМОВА