Търсене

Начало Искам думата МВР – Разград: Няма полицейски произвол и тенденциозност спрямо феновете на „Лудогорец“
МВР – Разград: Няма полицейски произвол и тенденциозност спрямо феновете на „Лудогорец“
30 January 2019

Във връзка с появили се публикации в социалните мрежи и средствата за масово осведомяване от последните дни по повод действията на полицията при охрана на футболните срещи на ПФК „Лудогорец“ и внушения за полицейски произвол и тенденциозност спрямо домакинската публика, Областната дирекция на МВР - Разград заявява, че правилата и законите са еднакви за гостуващите агитки и за феновете на „Лудогорец“.


Мерките, които полицията предприема за охрана на обществения ред, се оповестяват преди всеки мач и там категорично се посочват забраните, вменени от ЗООРПСМ, а именно: внасянето на спрейове със защитен газ, с разяждащи или оцветяващи вещества, пиротехнически средства, леснозапалими течности или други пожароопасни материали /включително факли/. Действията на полицейските служители са били винаги подчинени на законовите разпоредби и насочени към опазване здравето и живота на всеки един посетител на стадиона, независимо чий привърженик е той.

Установяването на нарушители от фенове на отбора домакин и отбора гост се извършва чрез команден пункт за видео наблюдение. Създадените модерни условия от ръководството на ПФК „Лудогорец“ за охрана на базата, публиката, играчите, съдиите и системата за визуален контрол спомагат работата на полицията в това направление. При констатиране на нарушения, извършени от фенове на гостуващите отбори, във всеки един от случаите са изготвяни писма до съответните териториални структури на МВР, включително и до ГДНП, за установяване самоличността на нарушителите и подвеждането им под отговорност по ЗООРПСМ. За периода от 2011 до 2018 година са изпратени 132 файла. Едва 32 от тях са се върнали с положителен резултат. В резултата на дейността по противодействие на спортно хулиганство са установени и предадени на съд както следва:

Фенове на ПФК „Лудогорец“: 18 фенове са изправени пред РС – Разград, а на 14 фенове са наложени по леки форми на наказания акт по чл. 20 от ЗООРПСМ

Фенове на ПФК „ЦСКА“ - София: 17 фенове са изправени пред РС – Разград, а на трима са наложени по леки форми на наказания акт по чл. 20 от ЗООРПСМ

Фенове на ПФК „Левски“- София: шестима са изправени пред РС – Разград като са им наложени глоби от 200 до 1000 лева, на едно човек е наложена забрана за посещение на спортни мероприятия в страната и чужбина за срок от 1 година. През 2018 г. на привърженик на ПФК „Левски“ е наложена глоба 1000 лева и ПАМ за 2 години.

Фенове на ПФК „Берое“ - Стара Загора: 1 фен е изправен пред РС – Разград, като преписката за спортно хулиганство е прекратена и му е наложен АУАН по чл. 51 от ЗООРПСМ.

Фенове на ПФК „Дунав“ - Русе: трима фенове фенове са изправени пред РС – Разград, а на седмина са наложени по леки форми на наказания акт по чл. 20 от ЗООРПСМ с наказателно постановление на началник РУ – Разград. На установените нарушители са наложени глоби от 100 до 500 лева, като едно лице е задържано за 10 денонощия в сградата на ОДМВР – Разград и му е наложена забрана за посещение на спортни мероприятия в страната и чужбина за срок от 1 година.

С оглед предотвратяване на посегателства над привърженици на „Лудогорец“ при гостуванията на футболния клуб, след анализ на рисковете ОДМВР-Разград осигурява съпровождане на пътуващата агитка. За 2018 г. са осъществени 6 съпровождания именно с цел гарантиране на безопасността на публиката на „Лудогорец“.

През август 2018 г. са приети промени в ЗООРПСМ, с които наказанията бяха чувствително завишени, а голяма част от нарушенията по чл. 20 от стария закон бяха преквалифицирани като спортно хулиганство. Така деяния, извършени преди 2018 г. и санкционирани по-леко, сега понасят по-строги рестрикции. Наказанията на нарушителите на Закона се определят от съответния СЪД, а не от органите на полицията.

Охраната на футболните срещи на ПФК „Лудогорец“ се осъществява въз основа на сключен договор между ОДМВР-Разград и футболния клуб и при поискване от страна на „Лудогорец“.

Действията на полицейските служители целят спокойствието на всички посетители на стадиона, а не липса на публика. В тази връзка служителите на ОДМВР-Разград ще продължат да изпълняват задълженията си съгласно Закона.Пресцентър ОДМВР-Разград