Търсене

Начало Новини Тръгна масирана кампания в подкрепа на осъдените фенове на „Лудогорец“
Тръгна масирана кампания в подкрепа на осъдените фенове на „Лудогорец“
28 January 2019

Масирана кампания в подкрепа на осъдените фенове на „Лудогорец“ стартира в социалната мрежа фенфракцията „Грийн фронт“.

До ситуацията се стигна, след като преди дни Районният съд в Разград забрани на 24-годишния Октай и 35-годишния председател на зелената агитка Светлан Иванов да посещават спортни мероприятия за две години половина, заради това, че запалили факла на мача с „Берое“ миналия ноември.


Именно в тяхна защита сега във фейсбук се разпространява колаж със снимки на фенове със запалени факли и мотото „Аз подкрепям Грийн фронт“.

Постът беше споделен дори от футболисти на „Лудогорец“ - капитанът на тима Светослав Дяков и съотборниците му Клаудиу Кешеру и Абел Анисе първи се солидаризираха с позицията на фен фракцията.

Ето какво гласи и позицията под колажа:

petrichev.jpg

Ангел ПЕТРИЧЕВ, изп. директор на ПФК „Лудогорец“:

За мен това наказание е прекалено!

За мен това наказание е прекалено и смятам през предстоящите мачове да наблюдавам с голям интерес дали ще бъдат прилагани същите мерки срещу хората, които трошат имуществото на „Лудогорец“.

Уважаваме законите на Република България и опитваме да ги спазваме. През последните години публиката на „Лудогорец“ е показала, че е възпитана и толерантна, а подобни мерки срещу нашите фенове само засилват чувството за несправедливост. И феновете, и ръководството на „Лудогорец“ са обект на агресия по другите стадиони, но много рядко се случва някой да си мръдне пръста.

Преди време момичета на „Грийн лейдис“ бяха вадени от часовете и извеждани с патрулки от училищата като опасни престъпници, в резултат на това се уплашиха и вече не идват на стадиона.
Законите трябва да се спазват и всички сме за това, но законите трябва и да са еднакви за всички.

„Преди два дни съдът наложи отвратителната забрана от 2.6 години на председателя на „Грийн фронт“ Светлан Иванов да посещава мачове на любимия му отбор. Не, Светлан не се е бил с полицаи, той не е хвърлял бомби, не е трошил седалки, не е хвърлял предмети по терена, не е малтретирал мирни фенове. Запалил е факла. Една.

Ние, представителите на всички фенклубове на „Лудогорец“ приемаме наказанието, защото уважаваме законите на България. И го показваме години наред. На нашите мачове няма хулигански прояви и често търпим подигравки на феновете на останалите отбори заради това. Нашето най-голямо прегрешение е, че палим факли.

Да, „Лудогорец“ няма хиляди ултраси, от които полицията да трепери. Но „Лудогорец“ има стотици хиляди привърженици в цяла България, които в момента са възмутени от различния аршин.

Ние, феновете на Лудогорец“ , смятаме, че Светлан не е престъпник. Не са престъпници и момчетата, и момичетата от „Грийн фронт“. Затова започваме мирна кампания: Аз подкрепям „Грийн фронт“!!!

Нека всеки, който е възмутен от различния аршин, да си сложи снимката на корицата във Фейсбук“.


28_01_2019_bozinel.jpgБожинел ХРИСТОВ, общински съветник и заклет фен на „Лудогорец“ :

В цял свят факлите са атрибут за изразяване на радост, само тук застрашава сигурността

Съдебни решения не се коментират, но въпросът тук е принципен. От няколко години се наблюдава произвол на лицата, които ужким са натоварени да следят за безопасността на хората на стадиона. Да, ролята на службите е да следят за сигурността на гражданите. Когато обаче публиката намира начин да се радва и да са изразява своето удовлетворение от играта на отбора без да застрашава сигурността на другите, това трябва да се оценява. Защото е имало агитки, които са заплаха за останалите, даже е имало и тежко ранени от тях невинни граждани. И какво - нищо! Тук за една факла, която се използва в цял свят като атрибут за изразяване на радост, в Разград полицията я приема за димка, застрашаваща сигурността. Считам даже, че заради някои от служителите на реда, публиката намаля много, страхът да не бъдат глобени и осъдени стои у хората. Нашата агитка, която е винаги на централната трибуна, също е заплашвана. През подобна съдебна сага минах и аз самият, но ще продължа да подкрепям хората от фен клуба, чието единствено желание е да стоят зад отбора си.


 

 

 

28_01_2019_svetlan-1.jpgСветлан ИВАНОВ, осъденият председател на „Грийн фронт“:

Ние винаги сме били под капака на полицията, по-лесни сме им за контрол


За мен беше неочаквано, все пак този мач беше преди няколко месеца, а и на него не сме направили нищо с лоша умисъл. Станалото станало, няма да го оспорвам. Но не само аз, всички сме възмутени от различния аршин, с който се мери. Ние винаги сме били под капака на полицията. В същото време сме от малкото фенове, които само подкрепяме отбора си. Правим го и на стадиона, и извън него, ангажираме с благотворителни акции, с добри каузи.

Да палим факли се случва на два-три мача в годината, но винаги го правим съобразено и следим за безопасността. По-рано дори предупреждавахме полицията, когато ще има такава хореография. Явно това не е достатъчно, за да направят разликата между нас и другите агитки. Ние обаче сме им по-лесни за контрол, отколкото ултрасите на другите отбори. Преди известно време имаше едно масирано писане на актове и налагане на глоби, с които успяха да стреснат хората. Затова и вече толкова рядко си позволяваме факли. Това е репресия срещу нас. Ние все пак сме агитка и затова сме на стадиона, за разлика от другите фенове не хвърляме бомбички по невинни хора, не създаваме опасност за никого. Децата по нова година гърмят по улиците пиратки, което е много по-опасано. Ние пиратки не палим, но мен ме наказаха по-тежко от престъпниците.

Призовавам всички фенове и почитатели на „Лудогорец“ да продължават да ходят на стадиона и да подкрепят сърцато отбора, защото той заслужава. Всички знаем колко радост носят момчетата и как ни прославят по цял свят.

 

Мила КЮЛЮМОВА