Търсене

Начало Интервю Д-р Валентин ВАСИЛЕВ: Да бъдем отговорни към настоящето, защото в него градим бъдещето
Д-р Валентин ВАСИЛЕВ: Да бъдем отговорни към настоящето, защото в него градим бъдещето
28 January 2019

Д-р Василев, днec e Дeнят нa Paзгpaд. Какво означава този ден за града и неговите жители?

Днес е една от най-значимите дати за нашия град и смятам, че с достойнство посрещаме 141-годишнината от този паметен ден. Датата 28 януари остава в историята на Разград като една от най-важните, защото тя е закодирала в себе си решимостта на нашите предци да се борят за идеала си. Вярвам, че ние сме достойни техни наследници, тъй като и днес отстояваме своите позиции и работим в положителна насока, за да превърнем нашата община в по-добро място за живот.


28_01_2019_valentin-vasilev2.jpgНа Деня на града през миналата година казахте, че е чест, че сме потомци на смели, безкористни и чисти хора. Какво ви кара да се чувствате горд, че сте разградчанин?

Много са нещата, които ме карат да се чувствам горд, че съм разградчанин, а и българин. Едно от тях, което е и съществено, е и това, което посочихте, че сме потомци на смели, безкористни и чисти хора. Считам, че това е в същността на нашата нация - да бъдем отговорни, не само към миналото си, но и към бъдещето на децата ни.

Разград е дал много големи имена във всички сфери на живота - музиканти, спортисти, художници, учени, писатели и др. Именно затова сме длъжни в дни като този да покажем искрените си чувства към тези хора и постигнатото от тях.


Какво ще кажете за постигнатото през последната година и кое е нещото, направено за Разград, с което най-много се гордеете?

Много бяха нещата, които изпълнихме с екипа ми, но и много са задачите, които искаме още да решим. Работихме усилено по подобряване на инфраструктурата в цялата община, по подобряване на условията за живот в града и населените места. Започнахме ремонт и в един от най-големите квартали на Разград - „Орел“, нещо което си бяхме поставили сред основните ни приоритети, тъй като там живеят една голяма част от съгражданите ни. Доволен съм с решаването на проблема със салона по физкултура на две училища в Разград, а също и с намиране на нова сграда на Природоматематическата гимназия, в която учениците спокойно могат да провеждат учебните си часове. Подобряваме ежегодно социалната и културната среда, което също е от ключово значение за развитието на един модерен и съвременен град.


Какъв ще бъде акцентът в работата Ви през 2019 година?

Акцентът винаги е бил един и същ в нашето управление – стремим се да свършим повече работа, да реализираме повече проекти. Както подчертах, единствената ни задача е да оправдаем доверието на хората и да подобрим живота им. Ежедневно се срещаме с граждани, вслушваме се в нуждите им. Обръщаме внимание на всеки един проблем. Достъпни сме и хората осъзнават това и смятам, че им харесва. Това е изключително важно за нас - да обърнем внимание както на най-малките жители на Разград, така и на най-възрастните. Постоянно посещавам детски градини, социални заведения, села, събития в града, в които мога да се срещна с хората очи в очи. Като пример ще дам и това, че в края на 2018 година посетих отново всички детски градини на територията на Разград, освен за да видя как се грижат служителите за нашите деца и за да се уверя, че условията са добри. През лятото посетих и всички пенсионерски клубове и в града, и в селата. Там възрастните хора споделиха различни проблеми, като повечето, които зависеха от правомощията на Общината, разбира се, вече са решени.


Как мислите, оценяват ли хората постигнатото?

Може би има хора, които оценяват, има и такива, които никога няма да са доволни. Това е въпрос на нагласа. Ако искаш да виждаш само негативното, винаги ще намираш такова, няма нито идеални хора, нито перфектни структури в никаква област, има хора, които работят съвестно и с годините усилията се забелязват и се оценяват. Разчитам на здравия разум на хората, които като се обърнат назад и видят какъв беше градът, едва тогава да оценят, че наистина работим за тях и че нещата се движат към по-добро. Когато отблизо следиш дейността на една администрация, се вижда реално, колко е трудна работата там. Съобразяваме се с наредби, закони, спазваме срокове, докато често гражданинът Х иска нещо да се случи на минутата. Все пак повече са разбраните хора, които знаят и оценяват направеното от екипа ми и виждат, че сме последователни в политиката си.


Бихте ли продължили изречението: „Работим, за да може Разград и неговите граждани ...“

„Работим, за да може Разград и неговите граждани да се развиват!“. Нашата основна задача е хората да се чувстват спокойни, да имат условия да живеят добре, да работят и да отглеждат децата си. Различни са показателите, които дават оценка за това, но смятам, че доста от тях покриваме и то успешно.


С какво ще изненадате жителите и гостите на града, има ли нови моменти в отбелязването на празника?

Тази година имаме три предложения за удостояване с най-високото звание „Почетен гражданин на Разград“. Това е много хубаво, защото означава, че има достойни хора и такива, които оценяват работата им през годините, тяхната роля в общността и че цялото общество може да ги възнагради за дългогодишната им дейност. Новост е, че румънските градове побратими ще ни зарадват с изложба на техни художници - като подарък за Деня на Разград. Ще има и великолепен концерт на солистките на Мистерията на българските гласове, безплатен за разградчани.


Пожеланието Ви за жителите на града по случай днешния Ден на Разград?

Желая им да бъдат здрави, успешни и смели в мечтите си. Да не забравяме, че сме потомци на смели и достойни личности. Да бъдем отговорни към настоящето, защото в него градим бъдещето - нашето и на децата ни!


Садет КЪРОВА