Търсене

Начало Искам думата Вместо да си правят пиар със стари новини, да кажат кой е пенсионирал здрави хора
Вместо да си правят пиар със стари новини, да кажат кой е пенсионирал здрави хора
28 January 2019

Не минат месец-два и Разградска област попада във водещите емисии на националните телевизии с поредната лоша за реклама. Пак такава бе и новината, че сме на второ място в страната по брой пенсионери-менте.

Действително процентът на псевдоинвалидите в Лудогорието, които точат Националния осигурителен институт, е голям.


28_01_2019_senol_2.jpgПроблемът обаче не е в хората, на които не им се работи и живеят на гърба на трудещите се, а в бездействащите институции. Истината е, че във всяко село местните жители знаят поименно кой колко е болен, взима ли пенсия, как се е сдобил с нея – заслужено или по втория начин, какъв рушвет е дал и кой му е „помогнал“.

В същото време години наред оторизираните органи си правят оглушки и не предприемат реални действия спрямо корумпираните лекари и служители, които пенсионират напълно здрави хора.

Местните разследващи не спират да документират нови и нови инвалиди – менте, голяма част от тях са вече и осъдени. Специализираната прокуратура обаче така и не успя за шест години и половина да привлече като обвиняеми онези, които са раздавали „баницата“.

И макар на всички да ни е ясно, че псевдопенсионерите не са се инвалидизирали сами, а с активното съдействие на конкретни длъжностни лица, пак ставаме свидетели на ситуацията „за кокошка няма прошка, за милиони няма закони“.

Вместо софийските шефове да си правят пиар акции като ни представят за нови отдавна известни ни факти, да вземат да натегнат обръчите на наблюдаващия прокурор, който от 2012 година май наистина само наблюдава разградското дело.

Докато белезниците не щракнат на ръцете на лекари и държавни служители, всякакви опити да ни пробутват новини за разкрити схеми с източени милиони си остават прах в очите.

Шенол АХМЕДОВ