Търсене

Начало Политика БСП съсипа от критики новия бюджет на община Разград
БСП съсипа от критики новия бюджет на община Разград
28 January 2019

Проектът за бюджет на община Разград за 2019 година е зле пренаписано копие на предишните и няма предпоставки за устойчиво развитие. 2019-та ще бъде година на преходния бюджет, тъй като от стария се прехвърлят 4 000 000 лева. Това е знак за недобре свършена работа. Защо е нямало достатъчно ремонти на улици? Депото за твърди битови отпадъци до месеци ще се напълни, за което предупредихме. Тази година ще мирише на избори, дано да няма други зловония.


28_01_2019_bsp.jpgТова заяви на пресконференция в петък председателят на Общинския съвет на БСП Добрин Добрев. В нея участваха и общинските съветници на партията Елка Неделчева, Стоян Димитров и Таня Тодорова. Всеки от тях изрази отрицателно мнение за новата финансова макрорамка, което се случва за поредна година в навечерието на гласуването на бюджета.

Неделчева посочи, че е налице двойно намаление на заложените капиталови разходи, които са благоустрояване и инфраструктура - от 7 318 498 лева за 2018 година на 3 754 437 лева за 2019-та. Според нейните констатации е налице ръст само на делегираните държавни дейности и намаление на местните неданъчни приходи, което било знак за некомпетентно управление. „Изпълняват се проекти, подготвени от предишното управа. Община Разград буксува, липсват средства за проектиране. Новият бюджет отново е бюджет на оцеляването“, заяви Елка Неделчева.

Акцент в отрицателно становище за бюджет 2019 на Таня Тодорова бе двойното намаление на пари за ремонти на улиците в населените места. Тя нарече отношението на ръководството на общината към културния календар „погром“ и даде пример с традиционните прояви, които били вече пародия.

Остри критики към кмета Валентин Василев отправи и най-дългогодишният съветник Стоян Димитров. Според него градоначалникът продължавал упорито да отказва да решава важни за разградчани проблеми като чистотата на въздуха, светофара до автогарата, липсата на становище по големи общински обекти като недовършената сграда на МВР, сградите на закритите военни поделения...

Тъй като няма достатъчно вестникарско място да изброим всичките критики на социалистите към финансовата макрорамка, за която не каза нито една добра дума, само ще обобщим, че групата на БСП в местния парламент категорично нямало да подкрепи бюджета.