Търсене

Начало Новини Прокуратурата се захвана с ремонта на спортната зала
Прокуратурата се захвана с ремонта на спортната зала
18 January 2019

 

Окръжната прокуратура в Разград се е самосезирала от публикацията на „Екип 7“ за ремонта на спортна зала „Абритус“ и по разпореждане на окръжния прокурор Тихомир Тодоров по случая е започнала проверка.

Със свое постановление от 16 януари обвинител №1 на областта е възложил на ОД на МВР-Разград да събере конкретна информация с оглед установяването на данни за извършено длъжностно присвояване, безстопанственост от страна на Общината или съзнателно сключване на неизгодна сделка, от които да са последвали вреди.


18_01_2019_prokuratura.jpgСред указанията, дадени на разследващите, са да се изиска договора с фирмата изпълнител, да се установи проведена ли е процедура по Закона за обществени поръчки и спазени ли са законоустановените правила. Те ще трябва да проверят още как е ставало плащането до момента и да установят конкретното длъжностно лице от Община Разград, което пряко е било ангажирано с контрола на вида и качеството на строително-монтажните работи в залата.

На разпит ще бъде привикан и управителят на дружеството-изпълнител „Бау Енерджи“.

В постановлението на окръжния прокурор е определен 30-дневен срок на изпълнение на поставените задачи.

В публикацията си от понеделник „За 5 години и похарчени 837 400 лева - спортна зала няма“ припомнихме хронологията по сключване на договора за ремонт на съоръжението и по изпълнението на проекта.

Информацията за това на каква стойност възлизат направените до момента строителни дейности ни беше предоставена от Община Разград. Много други наши въпроси, касаещи финализирането на работата по залата, условията при които е сключен договорът с неизрядния изпълнител и възможностите за разтрогването му, Общината остави без отговор.

Сега обаче всички тези данни ще бъдат официално изискани от разследващите, а дали в тях ще се намерят основания за образуване на досъдебно производство и повдигане на обвинения - предстои да видим.

Мила КЮЛЮМОВА