Търсене

Начало Искам думата Баскетболът в Разград – игра на запомнящи се личности
Баскетболът в Разград – игра на запомнящи се личности
18 January 2019

Винаги се запитвам защо баскетболът е толкова коментиран в Разград. Дали заради успехите на отборите в близкото минало, дали заради габаритите на баскетболистите, дали заради сантимента, който събужда тази най-академична игра в нашия така отдалечен от столицата и същевременно така силно стремящ се към духовното и към съвършенството град.


18_01_2019_pancev.jpg18_01_2019_slava.jpgМагията на тази игра се крие както в изкуството да привлича най-талантливите, така и в способността да печели завинаги най-интелигентните - дори когато те го практикуват само в ученическата си възраст. Забелязал съм, че хората с принадлежност към баскетболната игра ги кара дори да се поздравяват по улиците. Изключителната преданост на хората от баскетболното братство, гордостта им, че са свързани с оранжевата топка, ги прави решителни, подкрепящи и позитивни към екипността, както и ги кара да се отнасят с болезнена ревност към посегателството на техните спомени.

Може би е така, защото е спорт успешно практикуван и от двата пола, и най-вече защото баскетболът е играта на личности, свързани и стигнали високи позиции в обществения и политически живот в града ни. Не знам дали новогодишните десетки на най-добрите баскетболисти при подрастващите през годините ще се запомнят от самите състезатели попаднали в тях, но именно там можем да срещнем имената на тези, които по-късно с позициите си в обществото мощно и всеотдайно са работили за хората.

Така беше и при предишната социална система, така е и при пазарната икономика, която постави редица трудно решими проблеми пред спорта не само в нашия град.

Не възможно е да изредим тук имената на всички стигнали високо не само в баскетболната йерархия, но спокойно може да се каже, че във всички сфери на обществения живот има високо реализирани баскетболни личности – нещо, което никой друг спорт не може да посочи. Баскетболът създаде и инженери, и лекари, и педагози, и хора на изкуството, и юристи, и бизнесмени от най високо качество. Петима от почетните граждани на Разград са хора и авторитети на баскетбола от различни поколения.

В обществения живот на града двама областни управители, както и кмет, са били част от мъжките формации на града, а сегашният кмет Валентин Василев е минал и през националните гарнитури на страната при подрастващите.

Дори сега в това жалко състояние, в което се намира материалната база, баскетболът намира сили да се изправи и заяви своето присъствие. Създаването на новият проект „Вълци“ е безспорно положителен акт, който ще стимулира завръщането баскетбола и заедно със стария клуб, надявам се, да върне позициите, които имаше играта в близкото минало.

Идете и вижте ентусиазма на децата и родителите, които всеки ден пълнят спортните зали в училищата „Левски“, „Икономов“, „Паисий“ и др. Под ръководството на млади треньори, при такова масово раздвижване няма как да не настъпи обновяване на пластовете, няма как да не израснат нови имена, които да вдъхновяват след няколко години. Разград е бил и отново ще бъде отразен достойно на баскетболната карта на страната, защото има традиции и както е казано, не се гаси туй, що не гасне...


Пламен ПАНЧЕВ