Търсене

Начало Искам думата Дойде време за предизборни обещания, пък още старите не са изпълнени
Дойде време за предизборни обещания, пък още старите не са изпълнени
14 January 2019

Според публикувания неотдавна в „Екип 7“ отчет на кмета на Разград постигнатите показатели в сравнение с минали години са огромни.

Пропуснал е обаче няколко големи „постижения“, затова ще ги спомена аз.

„Подобри“ се инфраструктурата в града ни и особено в квартал Орел. Няма ги вече дупките по пътищата и тротоарите, не виждате ли?


14_01_2019_slavi1.jpgНяма скитащи улични кучета, а пък доколкото тук-там се срещат улични помияри, те са добре обгрижени. Като стана дума за помияри, се сетих и за друг пропуск – градът ни и управата бяха прославени по цял свят с успешната сделка с лъвчетата, ама хайде, това ще го пропуснем, щото наблягаме повече на хорските, отколкото на лъвските проблеми...

Тук трябва да добавим, че от скромност г-н кметът пропуска да отбележи неговото лично участие в залесителния процес на млади дървета по поречието на Бели Лом в градската част. Не знам защо е пропуснал – може би да не се присетят гражданите, че преди това в извънградска част на Лома бяха изсечени готовите дървета. Дето бяха изсечени, но не бе и почистена нито вършината, нито самото корито, както уж щеше да стане, и сега ни остава само да се молим да не тръгне някоя голяма вода и реката да се затлачи...

Всичко в отчета е хубаво, но народът е казал: много хубаво не е на хубаво. Ето например светофарната уредба на натовареното кръстовище до автогарата. Не знам дали е имало водач на МПС или обикновен гражданин, който да не е приветствал това решение, а след монтажа и пускането на светофара в действие да не е изразил своята благодарност към кмета и общинския съвет. Но радостта ни беше за много кратък срок. Намери се някакъв специалист от КАТ, вдигна катаджийската палка и...угаси светлините на светофара. Оказа се, че никой не е проектирал светофара и той работел без разрешение, т.е. общинарите не са спазили правилата, защото ако ги бяха спазили, щеше да работи, нали?

Тъй и не стана ясно как е възможно това. Не знам дали тази уредба отново ще заработи, но не искам да повярвам,че тя е изградена без необходимия проект, без сметна документация. Не бих повярвал, че директорът на ОП „Ремонтстрой“ без някакво указание или заповед би наредил на бай Иван да отреже две тръби, да направи светофар и после да го монтира на улицата. За изработването и закупуването на управляващо табло и таймери за обратно броени са необходими средства, а те са били осигурени, значи няма как да е самодейност. Представяте ли си обаче, драги съграждани, колко са зле нещата при нас? Щом за един нищо и никакъв светофар възникна такъв проблем и нещата явно са неизправни, какво остава за далеч по-сериозните проекти? В крайна сметка шофьорите и пешеходците продължават да са поставени на всекидневни изпитания. И пак трябва да молим бога за помощ /след като от управата такава очевидно не можем да чакаме/ – дано да няма произшествия и жертви на това място!

Какво друго „постижение“ е пропуснато ли? Ами „ремонтираната“ спортна зала е забравена. Тази зала, която трябваше отдавна да е готова. Хората нови зали построиха, а в Разград, както е тръгнало, един ремонт ще се проточи десетина години. Чух, че г-н кметът специално за залата все се оправдавал с предишните управляващи, че нещо били объркали в началото. Да, де, ама то оттогава минаха цели четири години и няма чак толкоз загубен човек в Разград, който да се хване на подобни оправдания.

Ха дано в следващия отчет видим повече реализъм и повече наистина свършени неща. Дето се вика, изборите наближиха, дойде ред за нови обещания, пък още старите не са изпълнени...


Радослав РУСЕВ