Търсене

Начало Искам думата Боли ни, че пак само официални лица дойдоха пред паметника на Ботев
Боли ни, че пак само официални лица дойдоха пред паметника на Ботев
09 January 2019

С болка искаме да споделим за една неприятна тенденция в Разград, която забелязваме особено в последно време. Ние сме възрастни хора, не сме добре със здравето, но както винаги, и тази година на 6 януари тръгнахме към парка, където по традиция се отбелязва годишнината от рождението на един от най-великите българи, загинал съвсем млад за освобождението на Родината ни – Христо Ботев.


В снега се придвижвахме трудно, но все пак успяхме да стигнем, макар и с малко закъснение до паметника на поета революционер, пред който положихме нашите цветя на признателност.

Тържеството бе тъкмо приключило, но от момчетата, които си прибираха музикалните инструменти, а след това и от медиите, научихме, че и този път освен официални лица, почти не е имало редови граждани.

Стана ни тъжно! Времето не беше чак толкова лошо, за да е оправдание на този нарастващ национален нихилизъм. А в подкрепа на тази наша констатация е и фактът, че и на 2 юни, когато се отбелязва героичната гибел на Ботев, идват малко хора.

Обидно е за един областен град да няма поне 50 души, които да дойдат по своя воля и се поклонят пред паметта на този велик човек, загинал за нашата свобода.

Жалко!


Сем. СТОЯНОВИ, Разград