Търсене

Начало Култура Поезията на Пламен Дойнов завладя Варшавския университет
Поезията на Пламен Дойнов завладя Варшавския университет
12 December 2018

Стиховете на Пламен Дойнов огласиха аулата на Варшавския университет миналата седмица, навръх Никулден. В рамките на международната научна конференция „100 години дипломатически отношения между Полша и България – политически, социални и културни аспекти“ се проведе специална среща с родения в Разград поет.


12_12_2018_doinov.jpgПовод за срещата беше полското издание на книгата „София Берлин“, номинирана за наградата „Европейски поет на свободата“ тази година в друг полски град – Гданск. Сега в историческото сърце на Варшава стиховете на Пламен Дойнов звучаха на двата славянски езика, а дискусията около тях засегна острите проблеми пред свободата на словото и на съвестта в Европа.

Водеща на срещата беше писателката и заместник-директор на Института по славистика към Варшавския университет Силвия Шедлецка, с дейното участие на преводачката от български Ханна Карпинска.

Преди това се оказа, че поезията на Пламен Дойнов вече предизвиква научен интерес в Полша. Един от пленарните доклади на конференцията, представен от д-р Дорота Готек от Университета в Катовице, беше посветен на местата на паметта в книгата „София Берлин“. В него се казва, че „поетичното творчество на Пламен Дойнов актуализира и създава ново съдържание на мнемотопоса на свободата, характерен за културната памет на източноевропейските общества, който позволява да се разбере същността на процеси, свързани с трансформацията и емиграцията, които се припокриват с травматичните преживявания от миналото – нацистки и комунистически“.

На следващия ден, 7 декември, Пламен Дойнов се изяви и като литературен изследовател, представяйки доклад за полските имена и образи в българската поезия между 1956 и 1989 г.

В международната конференция, организирана от Института по славистика към Варшавския университет, Института за политически науки при Полската академия на науките и българското посолство във Варшава, участваха държавници, политици и академични лица от най-авторитетните държавни и университетски институции на Полша и България.